Indfører restriktionszone efter nyt sygdomsudbrud

Det er højsæson for smitte med fugleinfluenza. Det har senest ramt en hobbybesætning ved Sorø.

En hobbybesætning med 18 høns i Søbjerg Huse øst for Sorø blev den 16. januar konstateret smittet med fugleinfluenza. Det viste prøver, som Statens Seruminstitut analyserede, efter at flere fugle blev fundet døde på ejendommen.

Besætningen blev herefter aflivet. Udbruddet ved Søbjerg Huse er det femte i i Danmark siden årsskiftet.

- Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år. De mange udbrud viser, hvor vigtigt det er, at hønse- og fugleejere holder deres dyr under tag, og skifter til rent fodtøj og overtøj, når de går ind til fuglene, siger kontorchef Jakob Munkhøj, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har efterfølgende oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søbjerg Huse.

I overvågningszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.

Husk forholdsregler

Kravet om overdækket fuglehold gælder indhegninger over 40 kvadratmeter. Mindre hønsegårde er undtaget fra kravet om overdækning.

Samtidig anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Seneste udbrud

Hobbyhold med 18 høns ved Søbjerg Huse, Sorø kommune. 15. januar 2022

Hønsebesætning med 100.000 æglæggende dyr i Stoholm, Viborg kommune. 7. januar 2022

Kalkunbesætning med 60.000 dyr ved Ruds Vedby, Sorø kommune. 3. januar 2022

Kalkunbesætning med 36.000 dyr ved Stokkemarke, Lollands kommune. 1. januar 2022

Hobbybesætning med 42 høns, ænder og gæs, Skaverup, Vordingborg kommune. 31. december 2021

Læs også