Fugleinfluenza nu i sommervarmen
Hobbybesætning ved Ullerslev ramt af den smitsomme sygdom. Alle besætninger i 10 kilometers omkreds får fire ugers restriktioner og måske stikprøvebesøg af Fødevarestyrelsen.

Det var i denne besætning (beliggende midt i den røde cirkel), at måske en klat fra vilde fugle var årsagen til udbruddet af H5N1 fugleinfluenza. I de to beskyttelseszoner vil Fødevarestyrelsen foretage stikprøvevis besøg for at dokumentere, at den smitsomme sygdom ikke har spredt sig, og for at kunne ophæve restriktionerne efter fire uger. Kilde: Fødevarestyrelsen
Fugleinfluenza forbinder de fleste fjerkræfolk med efteråret, vinter og forårsmånederne, og hvor tilfælde af den smitsomme fjerkræsygdom i de senere år har bevirket, at høns og fjerkræ i den tid af året har måttet holdes indendørs eller i det mindste gå i en mindre eller overdækket hønsegård.
Nu er den også gal her midt om sommeren. Den 12. juli kom meldingen om, at 24 høns var døde af H5N1 fugleinfluenza i en besætning på 60 høns ved Ullerslev.
- Selv om vi er midt på sommeren, ser vi et højt smittetryk blandt de vilde fugle og øget risiko for smittespredning til fjerkræbesætningerne, især når de vilde fulde kan komme tæt på foder- og vandtrug, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.
Derfor lyder den generelle opfordring fra Fødevarestyrelsen, at fodertrug og vandtrug holdes overdækket. Blot en fugleklat kan være katastrofal, som det måske var tilfældet i den østfynske hobbybesætning.
Stadig udendørs
Trods det nye udbrud, er der ikke indført midlertidigt krav her i sommervarmen om at holde fjerkræet under tag. Heller ikke i den særlige beskyttelseszone på tre kilometer rundt om den pågældende østfynske besætning, som blev ramt af den smitsomme sygdom, eller den ti kilometers overvågningszone. Dog skal man sikre, at tamduer holdes inde, mens restriktionerne på 30 dage gælder i zonerne.
For besætningsejerne i disse zoner er det i fire uger forbudt at flytte fjerkræ og sælge æg fra besætningen. Dog kan der opnås en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen, for eksempelvis større slagtekyllingeproducenter i området, til at sende fjerkræ til slagteriet. Det kræver en test for at sikre, at dyrene ikke er smittet.
Samtidig er alle ejere af fjerkræ i de to zoner forpligtet til at være registreret på landbrugsindberetning.dk.
Stikprøvebesøg
Fødevarestyrelsen vil i perioden foretage stikprøvebesøg i besætningerne i beskyttelseszonerne for at sikre, at der ikke er yderligere tilfælde, og for hurtigst muligt at kunne dokumentere, at landet er fri for den smitsomme sygdom.
Når der er fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, bliver EU og de danske ambassader straks informeret om udbruddet. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil, men som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder.
Fødevarestyrelsen opfordrer de berørte østfynske besætningsejere i zonerne til at følge udviklingen på zoner.fvst.dk. Her vil det også fremgå, når restriktionerne ophæves.