Det bliver stadigt dyrere for danske forbrugere at få fyldt køleskabet. Dermed følger udviklingen resten af verden, hvor forbrugerpriserne er steget voldsomt det seneste år. Og intet tyder på, at den udvikling vender hér i 2022.

Stigende energipriser på både strøm, gas og olie, har nemlig gjort det markant dyrere at producere fødevarer.

Det vurderer Henning Otte Hansen, som er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Han konstaterer, ifølge DR Nyheder, at fødevarepriserne over én kam generelt blot er steget med knapt to procent fra december 2020 til december 2021, men at det samtidig dækker over forskelle og at supermarkedskæderne hidtil selv har tøvet med at sætte priserne op.

De to procents generelle stigning på fødevarer, dækker over store forskelle. For alt imens mælk er steget med over 10 procent, er grøntsager steget markant mindre, mens eksempelvis grisekød, stort set ikke er steget.

Henning Otte Hansen vurderer, at fødevarepriserne vil fortsætte med at stige i 2022 – ikke mindst fordi energipriserne fortsætter med at stige, ligesom priserne på korn, foder og gødning, også ventes at fortsætte stigning.