Kød fra laboratorie kan være 25 gange værre for klimaet end oksekød

En ny analyse viser, at CO2-aftrykket for laboratoriekød sandsynligvis vil være højere end for oksekød, hvis de nuværende produktionsmetoder bliver skaleret op, da de er meget energikrævende.

Kød, der er fremstillet ved hjælp af celler i et laboratorie, kan være helt op til 25 gange værre for klimaet end almindeligt oksekød, med mindre der kan laves ændringer i det intense energiforbrug, der er forbundet med processerne i laboratoriet.

Det viser en ny analyse i det videnskabelige magasin New Scientist. Forskerne bag undersøgelsen har analyseret energiforbruget ved hvert trin i produktionsprocessen for dyrket kød og fundet, at næringsbouillonen, som anvendes til at dyrke cellerne, har et stort CO2-aftryk, da dens bestanddele som sukker, salte, aminosyrer og vitaminer hver især kræver energi for at blive produceret.

Uvis miljøeffekt

Bag den nye undersøgelse står Derrick Risner fra University of California, der sammen med sit hold har lavet en livscyklus-undersøgelse af laboratoriekød. 

Han medgiver dog, at brug af vedvarende energi og andre mere klimarigtige tiltag kan gøre produktionen af laboratoriekød mindre belastende for klimaet. Men det haster med at få adresseret de udfordringer, hvis man vil opskalere produktionen.

- Man har allerede investeret 2 milliarder dollars i den her teknologi, men vi ved faktisk ikke, om det vil være bedre for miljø og klima, siger han. 

Produktionen af laboratoriekød er stadig i en tidlig fase, og det er først indenfor de seneste år, at det ganske få steder i verden er blevet muligt at købe laboratoriekød. Samtidig er priserne på kødet ganske høje.

Læs også