På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.
KONFERENCE Hvordan kommer den gængse fødevareproducent og forbruger tættere på reelt at indgå i et cirkulært system, hvor næringsstoffer fra fødevarer vender tilbage til jorden for igen at blive til fødevarer?
Det er den udfordring, som projektleder Knud Tybirk fra Biosamfund Samsø, Samsø Kommune har sat sig for at finde løsningen på. Det sker i et aktivt samarbejde mellem øens landmænd og forbrugerne og dermed borgerne på Samsø.
I forbindelse med gårsdagens fødevarekonference i Aarhus fortalte Knud Tybirk om de tanker og visioner, der lagde bag projektet, og hvor langt man er nu. Og han peger på flere udfordringer.
Landbrugsarealer på Samsø udgør 7000 hektar svarende til 66 procent af det samlede areal. Det lille areal til trods, dyrkes der ikke mindre end 106 afgrødekategorier, og det gør udnyttelsen i den cirkulære økonomi langt mere udfordrende.
Og da blot 10 procent af landbruget er økologisk betyder det tillige, at man har udfordringer med manglende gødning. Løsningen hér ser Knud Tybirk som flere omlæggere – en udvikling man allerede ser nu med Jordbrugsfonden, der har hjulpet unge økologiske landmænd på øen.
Knud Tybirk ser biogas som motor i den cirkulære økonomi. Og det er noget der er med i planerne for udvikling af Biosamfund Samsø, hvor målet er opførelsen af et stort biogasanlæg – Biogas Samsø – et såkaldt ”dobbelt loop”-system, der både baserer sig på landbrugsprodukter og affald.
- Biogas burde være en integreret del af regeringens klimaplan, konstaterede Knud Tybirk, der samtidig noterer sig, at Samsø er på vej til at blive en ø i balance i relation til cirkulær fødevareproduktion.