Fusionsplaner og formandsskifte

Landboforeningernes generalforsamlinger står for døren. På Bornholm takker formanden af, mens fusionsplaner stjæler overskriften i DLS og Gefion.

Lars-Ole Hjorth-Larsen har været landboformand på Bornholm i 14 år, men nu er det snart slut. Onsdag den 16. marts aflægger han for sidste gang beretning for de bornholmske landmænd. Foto: Bornholm Landbrug & Fødevarer

Corona-pandemien har de seneste par år vendt op og ned på mange ting, men med den store genåbning af Danmark er der også ved at komme en normal hverdag, hvor vi fysisk kan mødes uden en masse restriktioner.

Det benytter landets landboforeninger sig naturligvis af, og det betyder blandt andet, at de traditionelle generalforsamlinger står for døren. 

Øst for Storebælt er det vanen tro Odsherreds Landboforening, der åbner møderækken, når de nordvestsjællandske landmænd samles til årsmøde i Vig Forsamlingshus mandag den 21. februar.

Fem uger senere – i slutningen af marts – er de to sidste generalforsamlinger. Mandag den 28. marts danner Metalskolen i Jørlunde rammen om årsmødet i Nordsjællands Landboforening, og dagen sættes der punktum af Østdansk Landboforening.

Flere resultater

På to dage midt i marts går det så løs tre andre steder. Tirsdag den 15. marts er der generalforsamling i både Gefion og DLS, mens der dagen efter er årsmøde i Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Hos DLS og Gefion skal medlemmerne på de to generalforsamlinger blandt andet forholde sig til de fusionsplaner, de to foreninger har fremført.

DLS og Gefion etablerede for fem år siden sammen rådgivningsselskabet VKST, og parterne er – som tidligere beskrevet i LandbrugØst – altså nu klar til at udbygge samarbejdet i en fusion, så også det politiske arbejde kommer under navnet VKST.

- En fusion giver os mulighed for at specialisere det politiske arbejde endnu mere og skabe flere resultater for medlemmerne, har Torben Hansen, formand for Gefion, tidligere påpeget.

Der skal være grønt lys fra to tredjedele af de afgivne stemmer for at fusionsplanerne skal blive en realitet, og såfremt der er den fornødne opbakning, skal der efterfølgende vælges bestyrelse og formand.

Farvel efter 14 år

På Bornholm ligger det allerede nu fast, at der også skal vælges ny formand. Efter 20 år i bestyrelsen, heraf de seneste 14 år som formand, har Lars-Ole Hjorth-Larsen nemlig proklameret, at han ikke ønsker genvalg på posten.

- Jeg må bare konstatere, at dagene er for korte. Arbejdet som formand tager forholdsvis meget tid, og jeg vil nu gerne prioritere min tid anderledes, fortæller Lars-Ole Hjorth-Larsen, der driver et »relativt stort landbrug«, som han selv udtrykker det.

På Brogaard ved Aakirkeby har den afgående formand således en bedrift, der årligt producerer 38.000 slagtesvin og endvidere driver planteavl på 1.000 hektar.

- Jeg har syv-otte medarbejdere, men er selv en del med i driften, og der er rigeligt at se til, lyder det fra Lars-Ole Hjorth-Larsen, der i december fyldte 57 år.

Fem dage med generalforsamlinger

Mandag den 21. februar: Odsherreds Landboforening

Tirsdag den 15. marts: DLS og Gefion

Onsdag den 16. marts: Bornholms Landbrug & Fødevarer

Mandag den 28. marts: Nordsjællands Landboforening

Tirsdag den 29. marts: Østdansk Landboforening

Læs også