Japansk risdyrker: Høster 6 tons ris pr. hektar - får 15 kroner pr. kg

At have en årlig bruttoindtægt på 2,7 millioner kroner ved at dyrke 30 hektar med ris - efter ris - imponerede 31 danske landmænd, der netop har besøgt en japansk planteavlskollega.

Rismarken lige udenfor Mr. Arimoto gård er klar til høst, selv om den for en dansker virker meget grøn. - Vi høster, når vandprocenten kommer under 25, fortæller han. Mr. Arimoto med sin kone og ældste søn, der sikrer, at risfarmen fortsætter i næste generation. Fra de to lodrette gennemløbstørrerier bag Mr. Arimoto kommer den lagerfaste ris over i storsække med et ton i hver. Hver sæk afregnes med 15.000 kroner. De grøngule - men høstklare - rismarker ligger som et skakbræt mellem små grovfodermarker til de mange mælkebesætninger, der også er i området i det centrale Japan. 750.000 kroner koster den nye rishøster, som netop har klaret sin første sæson hos Mr. Arimoto. Den japanske stat yder et tilskud på 50 procent på alle indkøb af landbrugsmaskiner. For en dansk landmand er ris en anderledes afgrøde, selv om den meget minder om dansk kornavl. Niels Godtfred Christiansen. Jørgen Jakobsen.

Mr. Takayuki Arimoto dyrker ris i det centrale Japan.

Sammen med sin kone og voksne søn tager han med et stort smil imod ved bussen med 31 danske landmænd, der er på studietur rundt i Japan.

Ingen af de danske landmænd har stor erfaring med dyrkning af ris, så interessen er tydeligvis stor. Er det hårdt og dårligt betalt arbejde med den velkendte dyrkning i vand?

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også