Hesteskue: Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Dette års Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue, det 121. i rækken, som skulle finde sted lørdag den 19. juli, er aflyst på grund af coronakrisen. Det samme gælder foreningens generalforsamling, som skulle have været afholdt torsdag den 26. marts på Brahetrolleborg. Bestyrelsen håber, at generalforsamlingen kan gennemføres – om muligt helst i indeværende år.

Ifølge bestyrelsens oplysninger er det kun tredje gang i Brahetrolleborgforeningens 129-årige historie, at det har været nødvendigt at aflyse et skue.  

Skue med nyskabelse

- Sidste års heste- og ponyskue på Brahetrolleborg var en positiv oplevelse, fastslår foreningens formand siden foråret 2018, Tina Kirkegaard Eriksen, Stærbakkegaard, Stenstrup, samt næstformand og mangeårigt medlem af bestyrelsen, Niels Frovin Christensen, Linkehøj, Simmerbølle.

Udtalelserne faldt, da LandbrugFyn for nylig mødtes med de to i et lyst og rummeligt mødelokale på Stærbakkegaard. Naturligvis med iagttagelse af de corona-aktuelle afstandskrav og øvrige sikkerhedsforanstaltninger.

- Ved skuet i 2019 var der cirka 100 heste på pladsen, fordelt på cirka 60 udstillere, og hele skuet fik et godt og positivt forløb, påpeger Tina Kirkegaard Eriksen. Desuden blev nyskabelsen »Skuet i Skuet«, som for første gang gav mulighed for at udstille heste og ponyer, der ikke er med i et avlsforbund, en succes med ikke færre end 10 tilmeldte dyr.

Succes med Skuet i Skuet

Formanden bakkes op af næstformanden, Niels Frovin Christensen, der understreger, at de to skuer – selve Brahetrolleborgskuet og Skuet i Skuet – var helt adskilte:

- Som tegn på, at de har været med, får alle de udstillede på Skuet i Skuet en roset, ligesom der også uddeles en 1.-, 2.- og 3.-præmie. Og vi har fået en positiv respons - og nogle glade og positive udstillere.

- Brahetrolleborgforeningen arbejder jo for at fremme avlen af racegodkendte heste og ponyer. Og håbet er selvfølgelig, bemærker næstformanden, at dette nye initiativ vil gøre flere interesseret i at kunne komme med på det »rigtige« Brahetrolleborgskue. 

På forkant med fremtiden

På spørgsmålet om, hvad aflysningen af dette års Brahetrolleborgskue betyder for foreningen, dens økonomi og fremtid, svarer Tina Kirkegaard Eriksen:

- For økonomien betyder aflysningen ikke så meget, som man måske kunne frygte. Vi har ingen bestillinger »ude at svømme«, og vi nåede at lukke ned, inden der kom udgifter.

- Til gengæld har vi i bestyrelsen mange nye ideer med hensyn til den kommende tid. Foreningen har altid mødt – og møder fortsat – stor velvilje fra Brahetrolleborgs ejere. Et af de nye tiltag er, at skuets kontor flyttes fra godskontoret og til lokalerne i den tidligere kostald, hvor der i dag blandt andet er indrettet mødelokaler. Endvidere kan jeg fortælle, at sidste års skue-speaker, Judy Glosted, gerne vil komme igen. 

Ansvar og træning

- Endvidere har vi i bestyrelsen uddelegeret mere ansvar til de enkelte områder på skuet. Og vi har fået lavet nogle specielle bæreposer med papirer, skemaer m.v. – en til hver af de »ringe«, som er i brug til præsentation og bedømmelse i løbet af skuet.

- For at det skal være lettere at kende bestyrelsesmedlemmer og andre nøglepersoner har vi fået lavet nogle praktiske sorte veste med navn og foreningens bomærke – det store »BT« - på.

- Og, siger Tina Kirkegaard Eriksen, hvis jeg i anledning af aflysningen af dette års skue skal komme med et råd til både tidligere og fremtidige udstillere, så skal det ganske kort lyde: Husk, at det er vigtigt at træne og dygtiggøre både sig selv og hestene!

 

Aktive avlere

HESTESKUE Det er aktive heste- og ponyavlere, der står i spidsen for Brahetrolleborgforeningen, der blev oprettet i 1891 som et redskab til at fremme avlen af køre- og rideheste. Siden 2011 har samtlige racer i Danmark – både heste og ponyer med godkendt stamtavle – været indbudt til at udstille på det årlige Brahetrolleborgskue, som i år skulle have været afholdt for 121. gang.

Foreningens formand, Tina Kirkegaard Eriksen, der kom i bestyrelsen i 2016, og som i 2018 afløste Inge Lise Ulrich på formandsposten, driver i samarbejde med sin mand, Mads Milling Eriksen, virksomheden AluSteel i Kværndrup. Parret har desuden Stærbakkegaard i Stenstrup, hvor de blandt andet har to frieser-vallakker samt en hoppe og en hoppeplag af racen Barok Pinto.

Næstformanden, Niels Frovin Christensen, har på familiens ejendom, Linkehøj i Simmerbølle på Langeland, en besætning på fire shetlandsponyer og fem fjordheste (plus et føl på vej). Han har haft fjordheste siden slutningen af 1900-tallet og har udstillet mere end 25 år på Det Fynske Dyrskue i Odense.

De øvrige medlemmer af Brahetrolleborgforeningens bestyrelse er Gerd Oxholm, Ringe, Elisabeth Jørgensen, Faaborg, og Jane Friis Jensen, Årslev.               

aks.

Læs også