høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Mejetærskeren brændte ned

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Det startede som en helt almindelig høstdag hos Poul Martin Mortensen og hans søn Palle lidt udenfor Kirketerp nær Støvring i Himmerland. Humøret er højt, for der mangler kun et par hektar, før årets 25 hektar rajgræs er i hus, og det tegner lovende.

Der er hyggesnak og barnelatter i førerhuset, hvor Poul Martin sidder bag rattet med sit barnebarn på skødet og landmanden, hvis mark de kører på, ved siden af.

- Jeg er næsten for enden af marken, men pludselig går mejetærskeren i stå, fortæller Poul Martin Mortensen, som undrer sig, kigger på de sorte skærme og vil til at forsøge at starte mejetærskeren igen, da han opdager sin søn Palle komme spænende tværs over marken.

- Jeg kan se på Palle, at der var noget helt galt, fortæller Poul Martin, som minutterne forinden havde set Palle sidde i traktoren nede ved vejen.

Fra røg til flammer

Palle Mortensen kan se, at der kommer hvid røg op af maskinen.

- Jeg holder ude ved vejen og venter på læs. Pludselig ser jeg, at der kommer hvid røg op fra mejetærskeren, fortæller Palle, som instinktivt tager benene på nakken og spæner mod mejetærskeren.

- Da de får øje på mig og åbner døren, er det ikke længere bare røg. Der står 1-1,5 meter høje flammer op af maskinen. Jeg råber, at de skal komme ud, husker Palle, som et minut forinden havde set hvidt røg og nu kan se tre mennesker kravle ned af en brændende mejetærsker.

Godt alle nåede ud

Alle kommer væk fra den brændende mejetærsker, og der bliver hurtigt taget en vurdering af, at pulverslukkeren i dette tilfælde ikke vil gøre nogen nytte, og at det også vil være livsfarligt at nærme sig den brændende maskine.

- Vi ringer efter brandvæsenet. De kommer efter 15-20 minutter, vil jeg tro. I sådan en situation står man ikke og kigger på klokken, men da de kommer, er der ikke noget at gøre, fortæller Palle Mortensen.

Med hovedet vendt mod røg og flammer bliver der også vendt et par ord omkring mejetærskeren, en 20-fods New Holland CX 760.

- Det vigtige er klart, at ingen kom noget til, men der er også et tab, for lige præcis den mejetærsker er vores drømmemejetærsker. Den passer perfekt til vores bette landbrug, og mon vi kan finde en magen til?, fortæller Palle Mortensen, som sammen med sin far driver omkring 180 hektar og høster for nogle naboer.

Fokusset er på specialafgrøder som frøgræs, spinat og raps, og for at opnå et optimalt sædskifte dyrkes der også korn-afgrøder.

Brandårsagen er ukendt

Foruden at være far og søn er Poul Martin og Palle også henholdsvis administrerende direktør og salgsmedarbejder i Støvring-virksomheden Nutrax, som har specialiseret sig i optimering og fodring af søer, smågrise og kalve.

Hvorfor mejetærskeren brød i brand, tør Palle og Poul Martin ikke spå om. Det så ud til at være motoren, men hvorfor ved de ikke.

- Vi vasker og blæser den altid ren inden sæsonen, og blæser også det hele rent flere gange i løbet af sæsonen, men derfor vil der jo altid være støv og selvfølgelig olie, forklarer Poul Martin Mortensen.

Seks dage efter branden satte de gang i en nyindkøbt Case mejetærsker.

 

 

Læs også