høst-tour

Vi skriver om høsten
- HVER DAG!

Jens nåede høsten før regnen kom

I slutningen af juni kom årets høst så småt i gang. Vi var på besøg i Odsherred, hvor der blev høstet bakkesvingel.

Maskinstationen I/S Trehøjegård, Asnæs, skårlagde Jens Nygaard Jensens Bakkesvingel onsdag den 21. juni. Privatfoto

I slutningen af juni kom Jens Nygaard Jensen, Nygaard Jensen I/S, Nordvestsjælland i gang med høsten. I slutningen af månedens tørkeperiode blev der høstet bakkesvingel, og landmanden var godt tilfreds med udbytte og kvalitet af det, han fik høstet..

- Her ligger 1.500-1.700 kg råvarer, vurderer Jens Nygaard Jensen, som avisens udsendte møder på gårdens planlager ved Gislinge.

- Det er mit bedste bud, for vi har ikke brovægt, men mængden virker rimelig, siger Jens Nygaard Jensen om sin andenårs bakkesvingel af sorten Ridu, der er høstet på en 13 hektar stor mark ved Føllenslev.

Forbedring siden sidste år

Sidste år var udbyttet på samme mark ikke tilfredsstillende, men trods tørken synes Jens Nygaard, at bakkesvinglen er kommet godt efter det siden sidste år.

- Bakkesvinglen indeholder 12,5-12,8 procent vand, som den ligger her, siger Jens Nygaard Jensen. Til sammenligning indeholdt den 40 procent vand, da den blev skårlagt onsdag den 21. juni, så det er gået stærkt, påpeger han.

Bakkesvinglen blev skårlagt af maskinstationen I/S Trehøjegård ved Ole og Peter Høstrup i Asnæs, Odsherred, og mens vi taler, er Peter Høstrup i gang med at skårlægge yderligere 30 hektar ved Føllenslev for Jens Nygaard Jensen. Denne gang rødsvingel af sorten Nigella.

Vi møder efterfølgende Peter Høstrup i marken ved Føllenslev, hvor han kører i rødsvinglen med en 15 fods MacDon-skårlægger. Sønnen Ole Høstrup kører på daværende tidspunkt i Hundested med den ene af maskinstationens to 20-fods MacDon-skårlæggere, men vil støde til i marken ved Føllenslev i løbet af eftermiddagen.

Mens Jens Nygaard Jensen var tilfreds med bakkesvinglen, så er mavefornemmelsen knap så god med rødsvinglen.

Tvemodenhed udfordrer

- Mange af afgrøderne er tvemodne, og det er svært at afgøre det rigtige tidspunkt at skårlægge på, siger Jens Nygaard Jensen, og ifølge Peter Høstrup er rødsvinglen mere »tynd«, end man kunne ønske sig. Begge dele på grund af tørken.

- Vi plejer at høste rødsvinglen direkte, men i år har vi valgt at skårlægge den, fordi det er en spildsom sort, forklarer Jens Nygaard Jensen.

Jens Nygaard Jensen driver omkring 300 hektar jord i Odsherred sammen med sin far Leif Nygaard Jensen i virksomheden Nygaard Jensen I/S.

Læs mere om Høst-Tour

»Bondemanden han har altid travlt på sin bondegård«, lyder børnesangen. Og det har landmanden da også - især under høsten. Bliv klar til høst med Effektivt Landbrugs årlige Høst-Tour, hvor vi sætter fokus på vigtige udviklinger og nyheder, du ikke må gå glip af.

Læs mere her

Læs også