Noter til side 6 i LO07-2023

Sofari søger nye værtsgårde

Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de søndag den 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet.

Forbrugereventet Sofari efterlyser værter, som har lyst til at give danskerne mulighed for at opleve det økologiske griseliv. Det er Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød (FØKS), som arrangerer Sofari, der sidste år trak knap 9.000 danskere ud på de økologiske griseproducenter.

- Det er bare vigtigt, at forbrugerne kommer ud og oplever, hvordan deres fødevarer bliver produceret, siger foreningens formand, Randi Vinfeldt, efter et 2022, hvor den økologiske griseproduktion var udfordret af et dårligt bytteforhold på grund af ekstremt høje foderpriser og lave afregningspriser.

Den cocktail har fået enkelte af de tidligere Sofari-værter til at stoppe produktionen, men branchen har heldigvis fået tilgang af enkelte nye producenter, oplyser Randi Vinfeldt.

 

Tilvækst i landdistrikterne

Forenet Kredit har bedt »Fremforsk, Center for fremtidsforskning« om at undersøge udviklingen i landsbyer og landdistrikter. Det er der kommet to rapporter ud af, som giver et indblik i befolkningsudviklingen i landdistrikterne og i hvad der tiltrækker og fastholder tilflyttere til landdistrikterne.

Undersøgelserne viser, at rygterne om de danske landsbyers snarlige død, er for unuanceret. Der er befolkningstilvækst i 30 procent af landdistrikterne.

Undersøgelserne viser også, at væksten er spredt ud over landet. Faktisk er der ikke én kommune i landet, som ikke har et landdistriktssogn, hvor antallet af beboere vokser.

- Undersøgelserne dokumenterer, at selv om vi er i en tid med urbanisering, er der stadig mange, som søger mod de mindre lokalsamfund, siger vicedirektør i Forenet Kredit, Karsten Beltoft og tilføjer:

- Desuden er det interessant, at en stor andel af tilflytterne til landsbyerne går fra at være lejere til i deres nye hjem at være ejere.

Læs også