bannerPos

Den danske juletræsbranche lider under klimaændringerne

- I år kan vi kun håbe på, at det ikke bliver ringere end sidste år. Hvis vi ikke har nået bunden, så er der virkelig mange juletræsproducenter, der ryger ud af markedet, konstaterer skovfoged Klaus Jørgensen. Foto: Ebbe Mortensen

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
10-08-2019 10:13
Når hele juletræsbranchen på torsdag mødes ved den årlige Langesømesse på Fyn, bliver der kamp om indkøbernes gunst. Det varmere vejr har nemlig fået produktionen til at eksplodere i landene syd for grænsen, så de traditionelle eksportmarkeder i stigende grad bliver selvforsynende.

AF EBBE MORTENSEN OG ERIK HANSEN

Herhjemme produceres omkring 10,5 millioner juletræer. Af disse står 1,5 millioner i de danske stuer, mens resten skal eksporteres. Juletræerne opvokset i det danske klima har været eftertragtet hos de udenlandske opkøbere, stadehandlere og supermarkedskæder. Sådan er det fortsat for de bedste træer, men standardvarer er sat under hårdt pres i de seneste år.

- De seneste tre år har juletræsdyrkerne haft vanskeligt ved at afsætte deres produktion, og branchen har sat penge til, påpeger skovfoged Klaus Jørgensen fra Tåsinge, der rådgiver mange juletræsproducenter.

Han peger på klimaet som den helt store synder, og frygter lige frem, at markedet for juletræer vil tilte helt.

Klimaændringer

- Det milde klima har sat turbo på juletræsproduktionen i landene syd for grænsen, og hvis ikke klimaet finder tilbage til mere normale tilstande, ser det sort ud for de danske juletræsproducenter.

Tidligere kunne de tyske juletræsproducenter høste et udbytte på cirka 35 procent pr. hektar. I dag kan de på grund af det varmere klima høste det samme som de danske producenter, nemlig 70 til 80 procent pr. hektar. Det betyder, at udbuddet af juletræer på det europæiske marked er eksploderet i løbet af nogle få år, så der er for mange træer på markedet.

- Det er ikke sjovt at være juletræsproducent i sådan en situation, konstaterer Klaus Jørgensen.

Flere fordele sydpå

De tyske og polske juletræsproducenter har samtidig en række fordele, som de danske producenter ikke har. De ligger tættere på de store byer, hvor de store juletræsmarkeder er. De ligger i en anden kemikaliezone og har flere hjælpemidler til rådighed i dyrkningen. Og de har billig arbejdskraft.

- Hvis vi får vinterfrost og forårsfrost igen, så kan vi sagtens klare os i konkurrencen. Men fortsætter de milde vintre, så overtager andre lande stille og roligt produktionen, siger Klaus Jørgensen.

De store danske juletræsproducenter kører ifølge juletræseksperten med både to- og trecifrede millionunderskud, og der er allerede sket flere konkurser. De mindre producenter lukker ned, og godserne, som er de traditionelle producenter af juletræer, forsøger at forpagte deres arealer ud eller sælge deres juletræer på roden.

- Det milde klima har sat turbo på juletræsproduktionen i landene syd for grænsen

Klaus Jørgensen, skovfoged

- Men, påpeger han, der er stadigvæk store danske producenter, som kører ufortrødent på. Der er også producenter, som siger, at når andre ikke planter, så skal vi gøre det, for det har altid været god latin i branchen.

Priserne helt i bund

De store supermarkedskæder og byggemarkeder har nemlig dygtige indkøbschefer, som spiller de store grossister og aktører ud mod hinanden. Derved får de priserne til producenterne presset helt i bund.

- Priserne til forbrugerne er stort set ikke ændret, så fortjenesten bliver samlet op et andet sted end hos producenterne og grossisterne, påpeger Klaus Jørgensen, som slår fast, at de danske juletræsproducenters skæbne først og fremmest afhænger af klimaudviklingen.

- I år kan vi kun håbe på, at det ikke bliver ringere end sidste år. Hvis vi ikke har nået bunden, så er der virkelig mange juletræsproducenter, der ryger ud af markedet, konstaterer den fynske skovfoged forud for næste uges messe i Langesø, hvor netop hele juletræsbranchen mødes. Og hvor der derfor bliver kamp om at få afsat årets produktion til opkøberne, som i stort tal møder op fra hele Europa.

Vestjyllands Andel køber én af landets største specialforretninger

Fra 1. oktober 2019 overtager Vestjyllands Andel aktiviteterne i AgroLand i Vamdrup. I samme forbindelse ændrer grovvareselskabets fysiske butikker navn fra Energi & Hobby til netop AgroLand.

New Holland viser nyt frem på Have og Landskab 2019

De besøgende på New Holland standen ved 2019-versionen af Have og Landkab kan se frem til at opleve et line-up af nyheder indenfor kompakt-traktorer, traktorer, jordfræsere og CE-maskiner.

- Det er fuldstændig »Klods-Hans«, at man skal være færdig med at høste 20. august

Europaparlamentariker Asger Christensen (V) har bedt EU-Kommissionen om svar på, hvordan de andre lande tolker reglerne, når det kommer til de høstfrister, som danske landmænd skal overholde.

Ingen yderligere stramninger til landbrugets brug af sprøjtemidler lige om hjørnet

Den nye miljøminister Lea Wermelin (S) vil afvente undersøgelser, før hun eventuelt vil sætte gang i yderligere stramninger for landbrugets brug af sprøjtemidler. Dermed er forbud mod sprøjtning på §3-arealer også foreløbigt udskudt.

Lad markskydning fortsætte

Skydning af avlsdyr på marken skal nedbringes. Den praksis skulle hindre, at udegående dyr blev stressede af transport op til slagtning, og det bør kunne fortsætte, mener Erling Bonnesen, der har stillet to spørgsmål til fødevareministeren.

Fint udbytte i mosejorden

Onsdag eftermiddag kunne Jan Nørgaard endelig køre mejetærskeren ud i maltbyggen ved Store Vildmose i Vendsyssel. Nu køres der på højtryk, så alle afgrøder forhåbentlig er i hus inden onsdag i næste uge, hvor der igen er lovet regn.
Side 1 af 1611 (32212 artikler)Prev1234567160916101611Next