bannerPos

Den danske juletræsbranche lider under klimaændringerne

- I år kan vi kun håbe på, at det ikke bliver ringere end sidste år. Hvis vi ikke har nået bunden, så er der virkelig mange juletræsproducenter, der ryger ud af markedet, konstaterer skovfoged Klaus Jørgensen. Foto: Ebbe Mortensen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
10-08-2019 10:13
Når hele juletræsbranchen på torsdag mødes ved den årlige Langesømesse på Fyn, bliver der kamp om indkøbernes gunst. Det varmere vejr har nemlig fået produktionen til at eksplodere i landene syd for grænsen, så de traditionelle eksportmarkeder i stigende grad bliver selvforsynende.

AF EBBE MORTENSEN OG ERIK HANSEN

Herhjemme produceres omkring 10,5 millioner juletræer. Af disse står 1,5 millioner i de danske stuer, mens resten skal eksporteres. Juletræerne opvokset i det danske klima har været eftertragtet hos de udenlandske opkøbere, stadehandlere og supermarkedskæder. Sådan er det fortsat for de bedste træer, men standardvarer er sat under hårdt pres i de seneste år.

- De seneste tre år har juletræsdyrkerne haft vanskeligt ved at afsætte deres produktion, og branchen har sat penge til, påpeger skovfoged Klaus Jørgensen fra Tåsinge, der rådgiver mange juletræsproducenter.

Han peger på klimaet som den helt store synder, og frygter lige frem, at markedet for juletræer vil tilte helt.

Klimaændringer

- Det milde klima har sat turbo på juletræsproduktionen i landene syd for grænsen, og hvis ikke klimaet finder tilbage til mere normale tilstande, ser det sort ud for de danske juletræsproducenter.

Tidligere kunne de tyske juletræsproducenter høste et udbytte på cirka 35 procent pr. hektar. I dag kan de på grund af det varmere klima høste det samme som de danske producenter, nemlig 70 til 80 procent pr. hektar. Det betyder, at udbuddet af juletræer på det europæiske marked er eksploderet i løbet af nogle få år, så der er for mange træer på markedet.

- Det er ikke sjovt at være juletræsproducent i sådan en situation, konstaterer Klaus Jørgensen.

Flere fordele sydpå

De tyske og polske juletræsproducenter har samtidig en række fordele, som de danske producenter ikke har. De ligger tættere på de store byer, hvor de store juletræsmarkeder er. De ligger i en anden kemikaliezone og har flere hjælpemidler til rådighed i dyrkningen. Og de har billig arbejdskraft.

- Hvis vi får vinterfrost og forårsfrost igen, så kan vi sagtens klare os i konkurrencen. Men fortsætter de milde vintre, så overtager andre lande stille og roligt produktionen, siger Klaus Jørgensen.

De store danske juletræsproducenter kører ifølge juletræseksperten med både to- og trecifrede millionunderskud, og der er allerede sket flere konkurser. De mindre producenter lukker ned, og godserne, som er de traditionelle producenter af juletræer, forsøger at forpagte deres arealer ud eller sælge deres juletræer på roden.

- Det milde klima har sat turbo på juletræsproduktionen i landene syd for grænsen

Klaus Jørgensen, skovfoged

- Men, påpeger han, der er stadigvæk store danske producenter, som kører ufortrødent på. Der er også producenter, som siger, at når andre ikke planter, så skal vi gøre det, for det har altid været god latin i branchen.

Priserne helt i bund

De store supermarkedskæder og byggemarkeder har nemlig dygtige indkøbschefer, som spiller de store grossister og aktører ud mod hinanden. Derved får de priserne til producenterne presset helt i bund.

- Priserne til forbrugerne er stort set ikke ændret, så fortjenesten bliver samlet op et andet sted end hos producenterne og grossisterne, påpeger Klaus Jørgensen, som slår fast, at de danske juletræsproducenters skæbne først og fremmest afhænger af klimaudviklingen.

- I år kan vi kun håbe på, at det ikke bliver ringere end sidste år. Hvis vi ikke har nået bunden, så er der virkelig mange juletræsproducenter, der ryger ud af markedet, konstaterer den fynske skovfoged forud for næste uges messe i Langesø, hvor netop hele juletræsbranchen mødes. Og hvor der derfor bliver kamp om at få afsat årets produktion til opkøberne, som i stort tal møder op fra hele Europa.

Danmark er foregangsland for akvakultur

Danmark er foregangsland i akvakultur. Det mener tidligere landmand og biolog Mette Cristine Schou Frandsen - ny formand for Verdens Bedste Fødevarer.

Her er de mest dyrkede afgrøder i 2020

Vårbyg er den afgrøde, som flest danske landmænd har søgt om landbrugsstøtte til i år, viser en opgørelse fra Landbrugsstyrelsen, der oplyser, at korn udgør seks af de ti mest dyrkede afgrøder i Danmark.

Økologi skal på skoleskemaet på landbrugssskole

I samarbejde med Økologisk Landsforening forbereder Nordjyllands Landbrugsskole et undervisningsforløb i økologi.

Salget af dansk frugt og grønt stiger med raketfart i 2020

Forbrugerne vælger langt flere danske grøntsager og bær i 2020, sammenlignet med sidste år. En fremragende sæson og større fokus på danske leverandører har været med til at øge salget af danske varer

Mogens Jensen åbner NutriFair 2021

Det bliver fødevareminister Mogens Jensen, der åbner 2021-udgaven af NutriFair-messen.

- Få styr på høstkapaciteten nu

Planlægning er nøglen til en god høst, påminder Velas.

Slagtesvinenoteringen holder niveau

Noteringen for slagtesvin bliver ikke ændret til den kommende uge, og vil derfor fortsat være på 10,50 kroner, oplyser Danish Crown.

Dansk kartoffelproduktion er truet

Dispensation til brugen af Reglone handler om meget mere end landbruget

- Kommuner, har I styr på spildevandsudledningerne?

- Jeg håber virkelig, at kommunerne har styr på forholdene omkring spildevandsudledningerne, så vi ikke får samme tilstande, som der hersker i Øresund, lyder det fra formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, som netop har sendt et åbent brev til Nord- og Syddjurs Kommune.

Nu kæmper bankerne om landbrugskunder

Banker begynder at se potentialet i landbruget, og det giver bedre betingelser for landbrugskunderne, lyder det fra Jakob Hvalkoff, Sagro.
Side 1 af 1874 (37462 artikler)Prev1234567187218731874Next