Rekordmange landmænd styrer deres marker digitalt

Flere landmænd end nogensinde før registrerer behandlingen af deres marker digitalt. Det giver overblik i hverdagen og er en fordel for miljøet, lyder det fra Jesper Riber Nielsen fra Seges Innovation.

Flere landmænd end nogensinde før registrerer behandlingen af deres marker digitalt. Det giver overblik i hverdagen og er en fordel for miljøet, lyder det fra Jesper Riber Nielsen fra Seges Innovation. Arkivfoto

Af forretningschef Jesper Riber Nielsen, Seges Innovation

1.000.000 hektar. Så meget jord har danske landmænd registreret i Seges Innovations markprogram FarmTracking ifølge den seneste opgørelse. Tallet er det største nogensinde, og dertil kommer godt 300.000 hektar registreret af maskinstationer eller maskinfællesskaber, som også bruger FarmTracking.

I Danmark er der omkring 2,6 millioner hektar dyrket areal. Dermed er det med andre ord halvdelen af al landbrugsjord, der registreres digitalt i FarmTracking.

Programmet bruges blandt andet til at notere hvilke sprøjtemidler, man bruger på hvilke marker, og hvad der gødes med hvornår. Løsningen kan også hjælpe med at sikre, at de anvendte sprøjtemidler er lovlige og bruges i de rette doser.

Jeg kender ikke så mange andre digitale værktøjer, der har nået en markedsdækning på 50 procent på blot syv år – hverken i Danmark eller udlandet. I forlængelse af programmets store udbredelse skulle det faktisk ikke undre mig, hvis danske landmænd har verdensrekorden i digital markregistrering.

Og for at være helt ærlig: Jeg er dybt imponeret over, at så mange af jer derude registrerer behandlingen af jeres marker digitalt. I er simpelthen for seje – så er det sagt! Også en stor tak til landbrugsrådgivningerne, der har hjulpet med at rulle programmet ud.

Tre grunde til succes

For mig at se er der nok især tre grunde til, at så mange af jer er gået all in på det digitale i marken:

1. Giver lynhurtigt overblik

FarmTracking giver på få sekunder et lynhurtigt overblik over behandlingen af de forskellige marker. Dermed slipper man for at rode med papirslapper i traktoren og tykke ringbind med markplaner på kontoret. Samtidig er programmet lavet til mobiltelefonen, og dermed har man altid de relevante informationer med sig, når man har brug for dem.

2. Sikrer overholdelse af krav

FarmTracking indeholder størstedelen af Miljøstyrelsens krav til registrering af plantebeskyttelsesopgaver i marken. Dermed er man sikker på løbende at leve op til kravene. Samtidig sender programmet automatisk en fejlmelding, hvis der anvendes et ikke-godkendt middel til afgrøderne. Det gavner miljøet, ligesom man i god tid bliver opmærksom på utilsigtede fejl, som kan resultere i trælse bøder.

3. Gør det muligt at gøde optimalt

FarmTrackings Premium-version kan vise det løbende kvælstofniveau på de forskellige marker. Dermed kan mængden af gødning disponeres, så afgrøderne får den optimale mængde kvælstof. Man kan desuden få vist en analyse af sine gylletanke i programmet, hvilket giver en bedre udnyttelse af gyllen.

Blod på tanden til fortsat udvikling

Den store succes for programmet har givet os blod på tanden til at fortsætte udviklingen. Vi arbejder eksempelvis lige nu på at udvikle et vandstyringsmodul til programmet, som gør det muligt bedre at styre vandingsmaskinerne i marken. Vi har også for nylig lanceret en digital erfagruppe på Facebook, hvor landmænd kan udveksle erfaringer med brug af FarmTracking og dermed få endnu mere ud af løsningen.

For at gøre det så let som muligt at bruge programmet holder vi desuden stribevis af kurser og webinarer, hvor landmænd kan lære om de forskellige funktioner og nyheder.

Væksten er i øvrigt ikke kun noget, der gælder FarmTracking. Eksempelvis har vi en tilkøbspakke til programmerne CropManager og Mark Online, som gør det muligt at arbejde med præcisionsjordbrug ved at graduere gødning og planteværn. Tilkøbspakken er – godt hjulpet på vej af den aktuelle lovgivning – nået ud til rigtigt mange landmænd i den senere tid, og flere er på vej.

Bundlinjen er, at det digitale markbrug er ikke science fiction – det er rendyrket virkelighed. Og på dansk landbrugs vegne er jeg superstolt over, at danske landmænd er så digitale i marken. Digitaliseringen gør det lettere at være landmand, og den understøtter samtidig den grønne omstilling.

Tak for indsatsen derude

NB: Hvis du ikke er med på den digitale bølge endnu og er i tvivl om, hvad du skal gøre, kan du tale med din konsulent. Han eller hun kan hjælpe dig med at komme i gang med at udnytte de digitale muligheder bedst muligt på din bedrift.

Hvis du vil tilmelde dig den nævnte Facebook-gruppe om FarmTracking, kan du finde den ved at søge på »FarmTracking: Din digitale erfagruppe«.

Læs også