Danmarks første insektmotorvej ruller ud langs E45

Mandag morgen blev de første frø til en ny insektmotorvej langs E45 sået. Vejdirektoratet markerede således begyndelsen på arbejdet med at skabe bedre levevilkår for insekter og dyr langs motorvejene.

Bilisterne kan med udvidelsen af E45 mellem Aarhus og Vejle ikke kun se frem et ekstra spor at boltre sig på. Langs med motorvejen vil der med årene også dukke flere vilde og blomstrende vejkanter op til gavn for insekterne, biodiversiteten og udsigten.

Mandag den 23. september markerede Vejdirektoratet – sammen med transportminister Thomas Danielsen – det første »spadestik« til Danmarks første insektmotorvej.

Det skete på en vejskråning langs E45 ved Aarhus Syd, hvor transportministeren spredte de første frø fra en pickuptruck.

Insektmotorvejen, der i alt vil strække sig over 60 kilometer og 150 hektar, vil skabe en varieret vegetation med hjemmehørende plantearter som knopurt, røllike og blåhat. Disse planter skal fungere som levesteder og fødekilder for en lang række insekter som for eksempel sommerfugle, svirrefluer og pragtbuskebier.

De første spirer forventes at vise sig i foråret 2025. Hele insektmotorvejen forventes færdiggjort i 2028.

Insektmotorvejen langs E45

Strækningen er cirka 60 kilometer lang og dækker 150 hektar

Anlæggelsen sker i forbindelse med udvidelsen af E45 med et ekstra spor

Frøblandingen består af hjemmehørende arter, der understøtter biologisk mangfoldighed

Insektmotorvejen etableres blandt andet ved udsåning af frø. Andre tiltag dækker blandt andet over muldfrie skråninger, bekæmpelse af invasive arter, udlægning af træstammer og stendynger.

Læs også