En femtedel af danskerne kan forestille sig en kødfri julefrokost, viser ny undersøgelse. Men flertallet holder fast i traditionerne og foretrækker jul, som de plejer.
En ny undersøgelse fra YouGov, lavet for World Animal Protection, viser bevægelse i forhold til én af danskernes højt skattede traditioner:
22 procent kan godt forestille sig en julefrokost helt uden and, frikadeller og flæsk på menuen. Men derudover holder de fleste fast i den traditionelle julemad, og foretrækker jul som de kender den.
- Selvom det bliver stadig vigtigere for os, at signalere overskud på karma-kontoen, måske særligt her op mod jul, hvor vi gerne vil være noget for nogen, så er julen nok ikke der, hvor kampen skal udkæmpes, og hvor man skal hejse alle sine korstogsflag, siger fremtidsforsker Anne Skare i en pressemeddelelse, og fortsætter:
- Der kommer med al sandsynlighed en dag, hvor det plantebaserede er det normale. Og hvor bare tanken om, at vi spiste kød fra levende dyr og lavede flæskesvær af deres hud, vil give vores efterkommere myrekryb, forudsiger Anne Skare.
Hun understreger, at der er et godt stykke vej endnu, og at traditionerne stadig har godt fat i danskerne.
Meningsmålingen fra YouGov afdækker, at 15 procent af de adspurgte overvejer at skære ned på deres kødindtag til selve julemiddagen, mens 76 procent har tænkt sig at indtage samme mængde flæskesteg, and, gås og kalkun, før der skal danses om juletræet.
4 procent spiser plantebaseret julemiddag
Kun 4 procent siger, at de spiser ren plantebaseret julemiddag, mens 6 procent overvejer at udskifte noget af kødet til selve julemiddagen.
- Generelt står vi i to lejre: Dem der holder fri fra sig selv i julen, og dem der vil tættere på sig selv. For nogen er julen en mulighed for, at smide alle regler og værdisæt og smovse igennem med alt, hvad der er syndigt, for det er jo kun den ene gang om året. Det andet hold kan slet ikke være i skørlevned og frådseri, og slapper bedst af, når de er sammen med dem, der deler deres værdisæt. De vil ikke holde fri fra sig selv, men tværtimod tættere på sig selv, lyder Anne Skares analyse.
Overordnet er prisen vigtigere for danske forbrugere sammenlignet med økologi og friland. Lidt over halvdelen nævner prisen som afgørende, mens en tredjedel siger, at det er vigtigere, at dyrene er opdrættet økologisk på friland med bedre plads og adgang til udendørsarealer.
Spørgsmål og svar
Hvad er vigtigst for dig, når du skal købe ind til jul?
- Prisen er afgørende - 51 procent
- Det er afgørende, at det er frilands/økologisk - 29 procent
- Ikke relevant, da jeg ikke spiser kød - 4 procent
- Andet - 9 procent
- Ved ikke - 7 procent
Sammenlignet med forrige år, hvordan forventer du at mængden af kød du spiser til jul bliver i år?
- Jeg forventer at spise mere kød, end jeg plejer - 3 procent
- Det bliver nogenlunde samme mængde, som jeg plejer at spise - 76 procent
- Jeg forventer at spise mindre kød, end jeg plejer - 15 procent
- Ikke relevant, jeg spiser ikke kød - 3 procent
- Ved ikke - 3 procent
Hvor sandsynligt er det, at noget af kødet på julebordet udskiftes med plantebaserede alternativer?
- Vi forventer at udskifte noget af kødet på julebordet - 6 procent
- Måske/måske ikke - 15 procent
- Vi udskifter ikke noget af kødet på julebordet - 70 procent
- Vi spiser allerede plantebaserede alternativer til jul - 4 procent
- Ved ikke - 5 procent
Kan du forestille dig en julefrokost uden kød på bordet?
- Ja - 22 procent
- Nej - 74 procent
- Ved ikke - 4 procent
Undersøgelsen om danskernes madvaner i julen er lavet af YouGov for World Animal Protection mellem d. 1. og d. 4. december 2023. Spørgsmålene er stillet til et repræsentativt udvalg af 1007 danske borgere.