25 år med dyrlæger på abonnement

Fast regning pr. årsko og ugentlige besøg i hver besætning. Sådan har det været hos Kvægdyrlægerne Kronborg, siden Jakob Glasius blev selvstændig for 25 år siden.

Kvægdyrlægerne Kronborg tæller i dag syv dyrlæger: Francesca Maasen, Sveina Kristín Garðarsdóttir, Lotte Holst Pedersen, Jakob Glasius, Allan Larsen, Mirjam Steffensen og Linda Smolders. Kvægdyrlægerne Kronborgs 25 års-jubilæum bliver fejret på Thisted Musikteater den 1. juni, mens der også bliver gjort opmærksom på de 25 år, når dyrlægerne står klar på dyrskuerne i Fjerritslev og Thisted.

En fast dyrlægeregning pr. årsko ender måske med et højere beløb, end hvis landmanden betaler timepris pr. behandling. Til gengæld kan kunderne hos Kvægdyrlægerne Kronborg blandt andet prale af mere mælk, lavere antibiotikaforbrug, færre reproduktionssygdomme og større drægtighedsprocent end landsgennemsnittet ifølge DMS.

- Mange landmænd kan sagtens se idéen i det. Det er tit rådgiverne, der kan være svære at få med på den. »Det kan jo ikke passe, at dyrlægeregningen er så stor, når der er så lidt sygdom i besætningen«, er ofte en holdning, vi hører, fortæller Jakob Glasius.

- Men man får altså noget for pengene. Det svarer lidt til at vælge, om man vil tage sin bil til service eller tage chancen og køre videre ind til den går i stykker. Det kan altså for det meste godt svare sig at tage servicetjekket, fastslår Jakob Glaisius, der stiftede dyrlægepraksissen i Thisted den 1. juni 1999.

Dengang var det netop med konceptet om et dyrlægeabonnement pr. ko og ikke mindst ugentlige besøg i besætningerne, som man altså stadig holder fast i.

- Mange steder føler man måske ikke, der er behov for besøg hver eneste uge, men det er bare lettere for os at håndtere end hver 14. dag. Så er der pludselig alt for mange køer, og det kan også blive svært, hvis et besøg skal flyttes på grund af helligdage eller andet, forklarer Jakob Glasius, der har set konceptet vise sig så holdbart, at det altså nu har kørt i 25 år.

Siden starten er praksissen vokset fra en enkelt mand til i dag syv dyrlæger, hvoraf fire er medejere.

Fast koncept – hurtigt overblik

Mens konceptet har været fast i 25 år, har Jakob Glasius til gengæld oplevet, at landbruget har udviklet sig enormt, siden han startede.

- Dengang var den største besætning, jeg havde, på 140 køer. Nu er det jo mindst 500 ekstra køer, vi får ind, hvis der kommer en ny kunde til, fortæller dyrlægen, der dog ikke har haft svært ved at tilpasse sig en virkelighed med kæmpemæssige enheder i kvægbruget.

- Konceptet er helt fast, så vi bruger ikke meget tid på at få overblikket og bestemme os for, hvordan vi går frem. Så det har egentlig ikke været noget problem at omstille sig til, at landbruget ser markant anderledes ud i dag, end det gjorde, da jeg startede.

Jubilæumsfest og dyrskuer

25 års-jubilæet bliver markeret med en stor jubilæumsfest på Thisted Musikteater den 1. juni, hvor både nuværende og tidligere kunder er inviteret, mens Kvægdyrlægerne Kronborgs samarbejdspartnere kommer forbi med stande og korte indlæg.

- Det bliver sådan, at man kan gå lidt frem og tilbage, høre forskellige indlæg, kigge på udstillingen og også få lidt at spise, så der kommer til at ske lidt af hvert, fortæller Jakob Glasius.

Når Kvægdyrlægerne Kronborg står klar på dyrskuerne i både Fjerritslev og Thisted, bliver der også gjort opmærksom på jubilæet – dog lidt mere diskret.

- Vi gør ikke noget ekstraordinært ud af det på dyrskuerne, men vi tager da nok et banner med, hvor der står, at vi runder 25 år, siger stifteren af Kvægdyrlægerne Kronborg, der de seneste år har været fast inventar på de to lokale dyrskuer.

- Det er ikke her, vi får de store diskussioner med folk udenfor landbruget om, hvorvidt det er rigtigt at bruge antibiotika og den slags, men det er en anledning til nogle gode snakke under lidt anderledes forhold med vores kunder. Derfor har vi været med på dyrskuerne de seneste år, fortæller Jakob Glasius, der dog godt kunne tænke sig, at kvægdyrlægernes stand også virkede lidt mere tiltrækkende for folk, der måske ikke er blandt kundesegmentet.

Savner flere nye dyrlæger

Han så nemlig gerne, at flere fik øjnene op for livet som dyrlæge i landbruget.

- Skellet mellem land og by er blevet større og større. Det gør det ikke lettere at tiltrække nye dyrlæger, konstaterer Jakob Glasius, der også kæmper for at gøre de studerende, der trods alt er i gang med at blive dyrlæger, opmærksomme på, at der er andre muligheder end kæledyrene.

- Vi prøver at lave opsøgende arbejde, og når de studerende fra København er på kursus i drægtighedsscanning på slagteriet i Aalborg, inviterer vi dem også med ud til en besætning i Fjerritslev, så de kan få lidt mere indblik i mulighederne som kvægdyrlæge, forklarer den rutinerede dyrlæge.

Læs også