- Vi befinder os i en kostald med 10.500 køer under samme tag, og bag mig ser man alle de køer, der bliver malket – der er cirka 9.500. På den anden side af, hvor vi står, er resten, som er køer, der er tørlagte, drægtige eller venter på andre ting.

Sådan lyder det fra Jacob Johnsen, der er salgschef for Bauer i Skandinavien, og som er taget til USA for at dække World Dairy Expo i samarbejde med Effektivt Landbrug.

- Stalden er blevet bygget op efter et sindrigt system, hvor man – samtidig med, at man skraber gyllen ud – malker køerne, skraber gyllen ud, gør sengebåsene rene og strøer nyt fibermateriale ind i båsene, tilføjer han.

Han tilføjer, at landmanden har etableret sit eget byggecrew, og at de er i stand til at bygge sådan et staldanlæg fra åben mark til færdig stald på seks-syv måneder.

Smart gyllekoncept

Særligt den cirkulære proces omkring udvindingen og anvendelsen af gyllen på bedriften er noget, der imponerer.

- Støvsugeren, som vi ser i aktion, også kaldt »the sucker«, kører ned igennem gangene og suger den gylle op, der måtte være, når man har rengjort sengebåsene. Derfra kører den ud til et kanalsystem inde i stalden, hvor den tippes ned i en stor fortank, der mixes og holdes homogen, forklarer sales manageren.

- Herfra bliver gyllen pumpet op til 12 separatorer, der står på første sal, og her bliver alt gyllen separeret, og fiberet falder ned i hallen, hvor det bliver læsset og kørt ind i sengebåsene, tilføjer han.

Følg med i denne videoserie, hvor Jacob Johnsen i samarbejde med Effektivt Landbrug besøger World Dairy Expo, verdens største arrangement for mejeribranchen, der årligt besøges af 70.000 mennesker fra 100 lande.

Kvæg