bannerPos

Ny stald med individuelle og funktionelle løsninger

Fire malkerobotter er skiftet ud med malkning i malkegrav i forbindelse med udvidelsen og nybyggeriet. Privatfoto

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
22-10-2019 09:05
Familien Terra ved Hemmet i Sydvestjylland slår på fredag dørene op til åben stald. Her har man blandt andet mulighed for at opleve en ny, spændende og anderledes udvidet malkestald.

De fire malkerobotter var udtjente samtidig med, at antallet af køer skulle udvides. Det var situationen for familien Terra ved Hemmet i Sydvestjylland, da de i 2016 gik i gang med planer om udvidelse af bedriften. Gården er familiedrevet, og det er Mieke Terra, der sammen med sønnerne Marco og Frank til daglig står for bedriften.

- Vi ville op fra 290 til 420 køer og havde de sidste år dårlige erfaringer med malkerobotterne, forklarer Marco Terra om baggrunden for beslutningen om ansøgningen om at udvide og den senere tilladelse til at udvide gården med en ny malkestald – og udskifte de fire malkerobotter med et mere traditionelt malkeanlæg med malkehøj.

Malkerobotter, der ifølge Marco havde kørt godt de første 10 år, men de sidste år havde lidt af slitage og mange tekniske fejl.

Canadisk system med fordele

Det var i forbindelse med et ophold i Canada, at Marco Terra stiftede bekendtskab med Afimilk-systemet, som han kunne se mange fordele i.

- På det tidspunkt var der kun én mælkeproducent i Danmark, der kørte med det system, som jeg så og fik inspiration af også, husker Marco Terra.

Afimilk forhandles og tilbydes i Danmark af virksomheden Grotrian A/S i Himmerland, der er specialister indenfor moderne malke- og management teknik.   Virksomheden har blandt andet præsenteret systemet i forbindelse med Agromek og Agro Nord-messerne.

Afimilk-systemet er et malke- og managementsystem, der indeholder mange muligheder inden for blandt andet overvågning af besætningens produktion og sundhed og automatisk selektion og en lang række andre faktorer, hvor en computer med stor kapacitet håndterer og koordinerer oplysningerne, så de kan give værdifuld viden for landmanden om besætningens aktuelle situation med beregninger, der foretages på få sekunder.

Øget liggetid

Det nye system i kombination med det nye staldanlæg gør, at der nu er indført mange innovative og nyttige funktioner i besætningen.

- Malkeanlægget måler eksempelvis både fedt- og protein-indholdet direkte under malkningen. Disse målinger bruges til hjælp med udpegning af køer med begyndende ketose, forklarer salgschef hos Grotrian A/S, Jan Søgaard, og tilføjer, at man med systemet også registrerer køernes liggetid.

Aktivitetsmålerne blev monteret på køerne tre uger før, den nye stald blev taget i brug, mens malkningen foregik i robotterne. Hér så man en gennemsnitlig liggetid hos køerne på 10 timer i en periode – efter at man flyttede malkningen over i det nye malkecenter steg liggetiden til 17 timer i døgnet. Nu er liggetiden stabil omkring 14 timer i døgnet.

Godt fra start

Familien Terra har selv stået for entreprise og planlægning af hele byggeprojekter, hvor en række underleverandører har sørget for bygninger, installationer og inventar.

En proces, som de nu kan se resultatet af, og hvor de første erfaringer med både staldindretning og styring- og managementsystem er gjort. Og de har været positive.

- Malkestalden er indtil videre den eneste af sin type i Danmark. Og den ville jeg aldrig nogensinde skifte med et andet system. Management-delen kan rigtig meget og kan udnyttes meget mere end det, jeg gør nu, konstaterer Marco Terra.

Familien Terra vil dele ud af erfaringerne i forbindelse med åbent stald-arrangementet, der finder sted på fredag den 25. oktober fra klokken 10 til 15 på gården, hvor adressen er Oblingvej 26, 6893 Hemmet.

john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.

Nu skal selvstændige kun tænke på én frist: 1. september

Stort set alle grupper af skattepligtige kan nu nøjes med at forholde sig til en enkelt skattefrist. Det er en fordel for landmændene, fastslår skatteekspert.
Side 1 af 1849 (36971 artikler)Prev1234567184718481849Next