bannerPos

Ny stald med individuelle og funktionelle løsninger

Fire malkerobotter er skiftet ud med malkning i malkegrav i forbindelse med udvidelsen og nybyggeriet. Privatfoto

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
22-10-2019 09:05
Familien Terra ved Hemmet i Sydvestjylland slår på fredag dørene op til åben stald. Her har man blandt andet mulighed for at opleve en ny, spændende og anderledes udvidet malkestald.

De fire malkerobotter var udtjente samtidig med, at antallet af køer skulle udvides. Det var situationen for familien Terra ved Hemmet i Sydvestjylland, da de i 2016 gik i gang med planer om udvidelse af bedriften. Gården er familiedrevet, og det er Mieke Terra, der sammen med sønnerne Marco og Frank til daglig står for bedriften.

- Vi ville op fra 290 til 420 køer og havde de sidste år dårlige erfaringer med malkerobotterne, forklarer Marco Terra om baggrunden for beslutningen om ansøgningen om at udvide og den senere tilladelse til at udvide gården med en ny malkestald – og udskifte de fire malkerobotter med et mere traditionelt malkeanlæg med malkehøj.

Malkerobotter, der ifølge Marco havde kørt godt de første 10 år, men de sidste år havde lidt af slitage og mange tekniske fejl.

Canadisk system med fordele

Det var i forbindelse med et ophold i Canada, at Marco Terra stiftede bekendtskab med Afimilk-systemet, som han kunne se mange fordele i.

- På det tidspunkt var der kun én mælkeproducent i Danmark, der kørte med det system, som jeg så og fik inspiration af også, husker Marco Terra.

Afimilk forhandles og tilbydes i Danmark af virksomheden Grotrian A/S i Himmerland, der er specialister indenfor moderne malke- og management teknik.   Virksomheden har blandt andet præsenteret systemet i forbindelse med Agromek og Agro Nord-messerne.

Afimilk-systemet er et malke- og managementsystem, der indeholder mange muligheder inden for blandt andet overvågning af besætningens produktion og sundhed og automatisk selektion og en lang række andre faktorer, hvor en computer med stor kapacitet håndterer og koordinerer oplysningerne, så de kan give værdifuld viden for landmanden om besætningens aktuelle situation med beregninger, der foretages på få sekunder.

Øget liggetid

Det nye system i kombination med det nye staldanlæg gør, at der nu er indført mange innovative og nyttige funktioner i besætningen.

- Malkeanlægget måler eksempelvis både fedt- og protein-indholdet direkte under malkningen. Disse målinger bruges til hjælp med udpegning af køer med begyndende ketose, forklarer salgschef hos Grotrian A/S, Jan Søgaard, og tilføjer, at man med systemet også registrerer køernes liggetid.

Aktivitetsmålerne blev monteret på køerne tre uger før, den nye stald blev taget i brug, mens malkningen foregik i robotterne. Hér så man en gennemsnitlig liggetid hos køerne på 10 timer i en periode – efter at man flyttede malkningen over i det nye malkecenter steg liggetiden til 17 timer i døgnet. Nu er liggetiden stabil omkring 14 timer i døgnet.

Godt fra start

Familien Terra har selv stået for entreprise og planlægning af hele byggeprojekter, hvor en række underleverandører har sørget for bygninger, installationer og inventar.

En proces, som de nu kan se resultatet af, og hvor de første erfaringer med både staldindretning og styring- og managementsystem er gjort. Og de har været positive.

- Malkestalden er indtil videre den eneste af sin type i Danmark. Og den ville jeg aldrig nogensinde skifte med et andet system. Management-delen kan rigtig meget og kan udnyttes meget mere end det, jeg gør nu, konstaterer Marco Terra.

Familien Terra vil dele ud af erfaringerne i forbindelse med åbent stald-arrangementet, der finder sted på fredag den 25. oktober fra klokken 10 til 15 på gården, hvor adressen er Oblingvej 26, 6893 Hemmet.

john@landbrugsyd.dk
tlf.: 76 60 30 44

Dimittend fra JU Århus vinder Årets Agrarøkonompris

”Fremtidens landbrug” er titlen på Jeppe Lykkegaard Christensens afslutningsopgave på Agrarøkonomstudiet, som han nu har vundet ”Årets Agrarøkonompris” med.

Vegetarer og landmænd skal i kødet på hinanden

Fremtidens landbrugsproduktion er til debat på Grindsted Landbrugsskole, når vegetarer og landmænd mødes.

Kyllingeproducent kan bygge større huse ved hjælp af god ventilation

Det er ikke et problem at ventilere et bredt og langt hønsehus, selvom det længe har været opfattelsen blandt mange. Det er kyllingeproducent Kjeld Andersen et godt eksempel på. Han bruger blandt andet selvrensende vekselvarmere i Skandinaviens største kyllingehus, der holder strøelsen og luften tør.

Nord-West-noteringen stiger igen-igen

Som ventet steg Nord-West-noteringen med en euro til 61 euro denne mandag. Det forventes, at den stiger til 63 euro i næste uge.

DLG får ny vicekoncerndirektør

Brian K. Mathiesen er DLG's nye vicekoncerndirektør for Group Finance & Accounting. Han tiltræder den 1. januar, og bliver en del af DLG's Group Management med ansvar for koncernens regnskabs- og controllingfunktion, skatteområdet og bogholderiet for koncernens danske selskaber.

JCB sætter ny verdensrekord med Fastrac Two-traktoren

JCB's Fastrac Two-traktor kan køre over 217 kilometer i timen i gennemsnit, hvilket gør det til verdens hurtigste traktor.

Tættere samarbejde om biogas-rådgivning skal give landmanden mere på bundlinjen

Landbrugets videnscenter Seges og rådgivningsvirksomheder i Dansk Landbrugsrådgivning går nu sammen om at styrke rådgivningen på biogasområdet.
Side 1 af 1696 (33913 artikler)Prev1234567169416951696Next