bannerPos

Utraditionel Øko-kodag

Torsten Wetche (tv) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. På onsdag kan du komme til en faglig dag på stedet og høre mere om stedet. Foto: Jakob Brandt.
Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche på onsdag inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

Sammen med Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer Torsten Wetche til en faglig dag, der nok skal udfordre deltagerne på vaneforestillingerne.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet.

- Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt, forklarer Torsten Wetche.

Inspirationskilde

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

- Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000, konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at tage kartofler op, som i år er en af hovedafgrøderne ud over korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

- Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning, lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften på Hvanstrup byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: Klimatiltag og samarbejde om og adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september klokken 9.30 til 14.30 på Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding er nødvendig.

teba

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.

Radikale taler om næste planperiode i kvælstof-forhandlinger

De Radikale kæder nuværende drøftelser om fremrykning af miljøkrav fra 2021 til 2020 sammen med slutmålet i 2027, skriver Altinget.

Undgå kalvediarré med bedre hygiejne

Diarré giver kalven et livsvarigt knæk, derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos både tyre- og kviekalve, råder Seges.

Forsøg med foderadditiv gav lavere foderforbrug

Nye forsøg med foderadditivet Micro-Aid har vist lovende resultater hos jysk slagtesvineproducent. To afprøvningsperioder i indeværende år har begge gange både resulteret i højere tilvækst og et lavere foderforbrug.
Side 1 af 1697 (33938 artikler)Prev1234567169516961697Next