Sammen med Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer Torsten Wetche til en faglig dag, der nok skal udfordre deltagerne på vaneforestillingerne.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet.

- Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt, forklarer Torsten Wetche.

Inspirationskilde

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

- Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000, konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at tage kartofler op, som i år er en af hovedafgrøderne ud over korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

- Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning, lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften på Hvanstrup byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: Klimatiltag og samarbejde om og adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september klokken 9.30 til 14.30 på Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding er nødvendig.

teba

Kvæg