bannerPos

Utraditionel Øko-kodag

Torsten Wetche (tv) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. På onsdag kan du komme til en faglig dag på stedet og høre mere om stedet. Foto: Jakob Brandt.

Redaktionen

07-09-2019 14:49
Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche på onsdag inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

Sammen med Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer Torsten Wetche til en faglig dag, der nok skal udfordre deltagerne på vaneforestillingerne.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet.

- Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt, forklarer Torsten Wetche.

Inspirationskilde

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

- Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000, konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at tage kartofler op, som i år er en af hovedafgrøderne ud over korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

- Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning, lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften på Hvanstrup byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: Klimatiltag og samarbejde om og adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september klokken 9.30 til 14.30 på Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding er nødvendig.

teba

Gem sæsonens fosfortilførsel til foråret

DAP har for alvor fundet vej til landets bedrifter, hvor den kvælstofholdige NP-gødning anvendes flittigt – ikke mindst i forbindelse med den højaktuelle efterårsgødskning af vintersædsmarkerne. Men der er god grund til at anvende DAP med omtanke – ellers kan det mærkes på pengepungen og potentielt set også udbyttet.

Peder Philipp stopper i Danish Crown Beef

Efter næsten tre årtier som bestyrelsesmedlem og over 20 år som formand for Danish Crown Beef har Peder Philipp valgt ikke at genopstille, når der er valg senere på året, oplyser Danish Crown.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.
Side 1 af 1634 (32669 artikler)Prev1234567163216331634Next