bannerPos

Utraditionel Øko-kodag

Torsten Wetche (tv) producerer græsmælk til Thise Mejeri. Den græsbaserede fodring passer som fod i hose til konceptet Feed no food, som gennemsyrer tankegangen på Hvanstrup. På onsdag kan du komme til en faglig dag på stedet og høre mere om stedet. Foto: Jakob Brandt.
07-09-2019 14:49
Det er et økologisk kvægbrug ud over det sædvanlige, man kan opleve, når Torsten Wetche på onsdag inviterer indenfor på gården Hvanstrup.

Sammen med Økologisk Landsforenings fagudvalg for mælk og kød inviterer Torsten Wetche til en faglig dag, der nok skal udfordre deltagerne på vaneforestillingerne.

Torsten Wetche er måske mest kendt for at producere den mælk, der lander i Thise Mejeris kartoner med græsmælk. Han har imidlertid også i mange år været optaget af at udvikle en bæredygtig økologisk landbrugsproduktion. Det gør han ved at vende den gængse forestilling om et kvægbrug på hovedet.

- Mit udgangspunkt er, hvad vi grundlæggende lever af som landmænd. Det er fotosyntese og plantevækst. Alt hvad vi gør derefter, er spild af energi. Jeg driver derfor først og fremmest en økologisk planteavlsbedrift med konsumafgrøder. Det kræver noget kløvergræs i sædskiftet, og derfor er her også husdyr, men antallet af dyr er tilpasset arealet med græs, ikke omvendt, forklarer Torsten Wetche.

Inspirationskilde

Besætningen er derfor reduceret fra 170 til 120 malkekøer. Teknisk set kunne der være dobbelt så mange, hvis bedriften blev optimeret til mælkeproduktion.

- Gjorde jeg det, kunne jeg brødføde 1.000 mennesker. Nu kan jeg producere mad til 3.000, konstaterer Torsten Wetche, der er inspireret af konceptet Feed no food.

Lige nu er han i gang med at tage kartofler op, som i år er en af hovedafgrøderne ud over korn. Og så har han for resten ikke slået sin græsplæne i to år.

- Hvorfor dog bruge brændstof på ligegyldig græsslåning, lyder hans klimavenlige forklaring.

Udover rundvisning og oplæg om driften på Hvanstrup byder dagen på to højaktuelle temaer i den økologiske kvægproduktion: Klimatiltag og samarbejde om og adgang til økologisk halm.

Arrangementet foregår 11. september klokken 9.30 til 14.30 på Hornumvej 95, Farsø. Tilmelding er nødvendig.

teba

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.

Stougaard stopper

Danske Halmleverandører skal have ny formand. Landmand Hans Stougaard fra Vestfyn stopper på generalforsamlingen til marts. Efter 23 år som drivkraften bag udbredelse af halm i blandt andet energisektoren.

Ukrudt i vintersæd –har du en plan?

Når temperaturen kommer lidt op, betaler det sig ifølge Agrovis planteteam at have en strategi klar.

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

Alternativ bekæmpelse af rapsjordlopper

Udfasningen af midler betyder, at der kan være ide i at tænke anderledes, når det gælder beskyttelse af vinterrapsen.

Efterlyser 10 frontløbere til jagten på nye alternativer til efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen leder efter landmænd, der i to år skal skifte regler og datofrister om pligtige og husdyrefterafgrøderne ud med satellitbilleder af biomasse på marker.
Side 1 af 1772 (35427 artikler)Prev1234567177017711772Next