Bindende klimamål er skidt for klimaet

Af  Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Klimapolitik bør altid tage udgangspunkt i globale forhold – aldrig i snævre, nationale interesser.

Dén konklusion er ikke blevet mindre relevant, efter at statsminister Mette Frederiksen har talt om nødvendigheden af bindende klimamål for landbruget – og minsandten bakkes op af den konservative partiformand.

Ordene »bindende klimamål« føles, smager og lyder rigtig godt. Mange inkarnerede byboere vil garanteret være ligeglade med, at landbruget som den eneste branche dermed skal pines på en sådan træhest.

Ambitionen kommer dog med garanti til at koste en masse arbejdspladser i både landbruget, transportsektoren samt på mejerier og slagterier, fordi den nemmeste måde at opfylde de nationale klimamål er ved at begrænse produktionen. Og målsætningen vil samtidig skade det globale klima, fordi vi jo netop her til lands producerer fødevarer med det allerlaveste klimaaftryk. 

Vi danske landmænd er helt i top på de globale klimahitlister indenfor både svine- og mælkeproduktion, og selv med mindre jord og færre køer har korn- og kødproduktionen aldrig været større.

Siden 1990 har vi reduceret CO2-udledningerne med 36 procent pr. kilo fødevarer. 

Støt os nu på dén vej – i stedet for at lade gode intentioner stikke en kæp i hjulet på den grønne omstilling, som vi for længst er i fuld gang med.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også