Dansk fødevareeksport i rekord

Fødevareklyngens samlede eksport landede på omkring 190 milliarder kroner i 2022 kr., hvilket gjorde året til et rekordår, skriver Landbrug & Fødevarer.

- Det er selvsagt positivt, at fødevareklyngen herhjemme klarer sig så godt. Det er også et resultat, der kommer danskerne til gode, da det giver et boost til både samfundsøkonomien og vores velfærd. Som erhverv er vi glade for at kunne bidrage til det danske samfund i en tid, hvor stigende omkostninger presser alle ender af landet, siger direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Eksporten steg sidste år i 16 ud af 17 varekategorier. Mest markant var eksporten af mejeriprodukter, som vækstede med 30 procent. Det skyldes primært en begrænset global mælkeproduktion, hvilket har skudt priserne på mejeriprodukter i vejret.

Men det er ikke kun stigende priser, der ligger til grund for rekorden. Mængden af eksporterede varer er også steget, hvilket vidner om et konkurrencedygtigt erhverv.

- Trods et turbulent år med blandt andet tårnhøje energi- og råvarepriser har Danmark formået at fastholde momentum og endda øge afsætningen på de globale markeder for de fleste varegrupper. Det er et eksempel på den bundsolide fødevareklynge, vi råder over. Et erhverv, der formår at stå fast i modvind og tilpasse sig vilkårene på det globale marked, fortæller cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Martin Brauer.

- Tidens kriser følger med os ind i 2023, hvilket gør det svært at spå om udviklingen på det globale marked. Fødevaresektoren påvirkes imidlertid ikke så let af markedskonjunkturerne, og derfor vil efterspørgslen på fødevarer sandsynligvis havne på nogenlunde samme niveau i år, uagtet hvordan det omkringliggende marked udvikler sig, fortæller han.

Tyskland, Sverige, Storbritannien og Polen var blandt Danmarks største vækstmarkeder i 2022.

Læs også