Ukraine: Rusland har ødelagt 300.000 ton korn i havneangreb siden juli

Ifølge Ukraine har Rusland skudt seks civile skibe og 150 havne- og kornfaciliteter siden juli måned.

Rusland har ødelagt næsten 300.000 ton korn siden juli i angreb på Ukraines havnefaciliteter og på skibe, påstår Ukraine, som endnu engang har understreget krigens trussel mod den globale fødevaresikkerhed. Det skriver Reuters.

I sommers forlod Moskva en FN-mæglet aftale, der havde tilladt en sikker eksport af ukrainsk korn gennem Sortehavet. Siden da har russiske styrker ramt seks civile skibe og 150 havne- og kornfaciliteter under 17 angreb og ødelagt afgrøder på vej til eksport, udtaler vicepremierminister Oleksandr Kubrakov i en erklæring.

- Dette er Ruslands forsøg på at uddybe fødevarekrisen i de lande, der er afhængige af ukrainske produkter, siger Oleksandr Kubrakov. Ukraine er en af ​​verdens største eksportører af hvede og majs.

Skaderne på ukrainske havne reducerede landets korneksportpotentiale med 40 procent, har vicepremierministeren udtalt. Rusland har angrebet havnefaciliteter ved både Sortehavet og Donau.

Ifølge Oleksandr Kubrakov har 21 kornladede fartøjer allerede brugt en ny »humanitær« kornkorridor i Sortehavet, som Kyiv etablerede i august. Han sagde, at under det tidligere FN's Sortehavskorninitiativ havde Ukraine eksporteret 33 millioner ton korn, hvoraf 60 procent var sendt til afrikanske og asiatiske lande.

Læs også