bannerPos

En verden til forskel på markedet for svinekød

Ugegraf: CME Slagtesvin i US-cent pr. pund Handelskrigen mellem USA og Kina ser ikke ud til at finde en løsning lige foreløbigt. Derfor er den amerikanske svinepris nu presset helt i bund, eftersom Kina ikke ønsker at købe landbrugsprodukter fra USA. Derimod vil de godt købe svinekød her i Europa, hvilket gavner dansk svineproduktion.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
05-12-2019 00:00
Alt imens vi oplever stigende svinepriser her hjemme og gode økonomiske perspektiver for fremtiden, så er det ikke ligefrem det samme billede vi ser i USA. Her er prisen for svinekød presset helt i bund, som en konsekvens af både handelskonflikt og spekulativt salg af svinefutures. Men kan den store prisforskel på tværs af Atlanterhavet fortsætte i 2020?

Året går efterhånden på hæld og det viste sig at blive et jubelår for dansk svineproduktion. Mens vi gør os klar til at skifte kalenderbladet fra 2019 til 2020 kan vi konstatere, at den afrikanske svinepest i Kina og Asien i løbet af de seneste nu knap 12 måneder har gavnet de økonomiske perspektiver for europæisk og især dansk svineproduktion. I 2019 oplevede vi således en svinenotering, der på vores egne kanter gik op med lige godt 50 procent. Det vær lige netop som jeg forventede det ved årets begyndelse. I 2020 forventer jeg en yderligere prisstigning. Men det store ryk, som vi oplevet i den danske svinenotering hen over foråret gentager sig nok ikke i 2020. Alligevel vil svinenoteringen formentlig arbejde sig op i løbet af de kommende måneder, eftersom Kina stadig har et stort behov for at importere store mængder af svinekød fra Europa.

Europæisk svineproduktion lukrerer på handelskrigen

Samtidig med at Kina kæmper med den afrikanske svinepest, så kæmper Kina også stadig med USA. Tilliden til at de to lande kan nå til enighed omkring en løsning på handelskonflikten, der tog sin begyndelse tilbage i 2018, er kraftigt aftagende. Så længe der ikke er en aftale på plads, så vil Kina så vidt muligt forsøge at få deres store behov for import af svinekød dækket her i Europa, såvel som i Sydamerika. Det betyder så også, at de amerikanske landmænd ikke for alvor kan få del af den store kinesiske efterspørgsel efter svinekød. Dette fremgår med alt tydelighed, af prisgrafen for svinekød i USA. Den amerikanske svinepris er presset helt i bund og har været med pil ned, i en periode hvor svinepriserne herhjemme har været inde i en kraftig stigning.

Det er så spørgsmålet om det er svineprisen her i Europa der er for høj, eller om det er svineprisen i USA, der er for lav. Her er konklusionen klar. Det er den amerikanske svinepris der er for lav.

Spekulanterne tror ikke på en handelsløsning - endnu

Den amerikanske svinepris kan ikke falde meget mere fra det nuværende lave prisleje. Dog er der heller ikke tegn på, at svineprisen i USA skal følge trop med svinepriserne her i Europa, så længe handelskonflikten går sin gang. Tilliden til en løsning på konflikten mellem USA og Kina, kan vi læse i spekulanternes handelsaktivitet med svinefutures. Til trods for at svineprisen allerede er presset helt i bund på den anden side af Atlanterhavet, så solgte de spekulative fonde i sidste uge yderligere kraftigt ud af amerikanske svinefutures. Således solgte fondene i USA ikke mindre end 7.000 kontrakter med svinekød i sidste uge, så de nu sammenlagt er i besiddelse af en salgsposition i svinefutures på 860 salgskontrakter.

Hvad kan vi så bruge denne information til om spekulanternes handelsaktivitet i USA? Jeg læser det som en kraftig indikation på, at der stadig er lang vej til en aftale mellem USA og Kina. Derfor læser jeg også den spekulative salgsinteresse for amerikansk svinekød, som et tegn på, at Kina fortsat vil skulle importere svinekød her fra Europa. Selvom vi i 2020 næppe kommer til at opleve så kraftige prisstigninger for svinekød som vi gjorde det i 2019, så vil prisen skulle gå yderligere op herhjemme, så længe USA og Kina ligger i handelskrig.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Ny vaccine skal spare griseliv og sænke forbruget af zink og antibiotika

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde tusinder af grise fra tidlig død, reducere forbruget af antibiotika drastisk og spare miljøet for udledning af zink. Fødevareministeren er spændt på udfaldet.

Landmænd så på skrælpløjning

35 landmænd brugte en formiddag hos Elsnab Landbrug I/S i Vendsyssel for at se nærmere på skrælpløjning.

Overrasket over at genbrugsplast faktisk duer til dyr

Skandinavisk Landbrugsplast og Helgenæs Maskinstation tester i år et strækplast-produkt med 30 procents genbrugsplast til wrapning af hø og ensilage. – Vores opgave er at teste plasten og foreløbigt har det vist sig fuldt på højde med de plasttyper, vi hidtil har anvendt, lyder det.

Maskinerne må tilpasse sig bakke og dal

I et særligt smukt bakket dansk kulturlandskab som det findes på Helgenæs og Mols, tilpasser Helgenæs Maskinstation sig landskabet med sit maskinvalg – ikke omvendt.

Merrild vil have landbrugets kritikere på banen

Det er dybt frustrerende, siger L&F-formand, Martin Merrild, der frygter, at landbruget igen kommer til at få skylden for manglende målopfyldelse på grund it-fejl hos Landbrugsstyrelsen i minivådområdeordningen. Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, fortæller, at han er opmærksom på, at landmændenes it-systemer selvfølgelig skal virke.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Spekulanterne sælger korn

I mere end et år har de spekulative kapitalfonde satset på faldende priser for blandt andet majs. Der er ikke noget, der tyder på, at de vil ændre denne holdning til majsprisen lige foreløbigt. Således fortsætter de store spekulanter med at sælge majsfutures i stor stil.

Sojabønner står godt i USA men hvedekvaliteten nedgraderes

Gunstige vejrforhold i USA betyder, at den amerikanske soja står stort set fremragende. Derimod har vejret ikke artet sig nær så optimalt for den amerikanske hvede.
Side 1 af 1894 (37872 artikler)Prev1234567189218931894Next