bannerPos

Frygt for corona-virus på aktiemarkederne

Ingen aner endnu, hvor alvorligt corona-udbruddet vil udvikle sig. Usikkerheden er stor. Foto: Colourbox
27-01-2020 15:58

Frygt for Coronavirus sender aktiemarkeder i gulvet.

Yderligere spredning af Coronavirus og nye tilfælde verden over skaber frygt for, at virussen kan vise sig mere alvorlig end først antaget og ende med, foruden tragiske dødsfald, også at koste vækst. Det skabte ifølge Nykredit blodrøde aktiemarkeder i Asien og I Europa i går morges, hvor aktierne faldt med omkring 1.5-2 procent.

- Det er i langt højere grad usikkerheden om, hvor meget virussen når at sprede sig, inden de nødvendige foranstaltninger til at inddæmme den er på plads, der skaber ængstelse i markederne. I Kina har man allerede begrænset rejsemulighederne ret betydeligt med nedlukning af offentlige transportsystemer i en række byer omkring millionbyen Wuhan, der var centrum for udbruddet, men spørgsmålet er, hvor mange der nåede at blive smittet og rejse ud af byen eller landet inden da, påpeger Nykredit.

Påvirker negativt

Finanskoncernen vurderer, at forsøget på at inddæmme sygdomme og minimere spredningsrisikoen kan betyde, at vi kommer til at se både yderligere begrænsninger, men også frivillig tilbageholdenhed i rejseaktiviteten i Kina som andre steder.

- Det påvirker transport og energisektoren negativt. Olieprisen er allerede faldet omkring 10 procent. At udbruddet er opstået under Kinas største ferieperiode i forbindelse med det kinesiske nytår ventes også at smitte af på forbruget. Det vil sige, at den samlede økonomiske aktivitet kan blive ramt, hvis udbruddet ikke hurtigt kommer under kontrol, skriver Nykredit.

Nogle økonomer sammenligner med SARS-udbruddet i 2003, der estimeres at have kostet kinesisk BNP-vækst på 1-1,5 procent. Men reelt aner ingen, hvor stor en effekt virussen vil få på økonomien, lyder det fra Nykredit, der mener, at det er alt for tidligt at justere prognoser, m.v., endnu.

 

Majsen skal hurtigere op af jorden

Hos Landbo Limfjord har man både i år og sidste år set alt for lav fremspiringsprocent i mange majsmarker. Starthjælp via biobejdsning kan være en af nøglerne til at løse problemet, mens tommelfingerreglen om otte graders varme i jorden som startskud til majssåning også bør tages op til revision.

Danske virksomhedsgiganter går til kamp mod madspild

Flere af Danmarks førende virksomheder går nu til kamp mod madspild under aftalen Danmark mod Madspild. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen.

Seges går online med ny haleguide

Seges Svineproduktion har udviklet en guide, som skal gøre det nemmere at producere grise med hele haler.

Arla havde 1.500 medarbejdere på kompetenceudvikling

Til årets udgave af Learning Week hos Arla deltog mindst 1.500 medarbejdere verden over hos virksomheden i oplæg om alt lige fra bæredygtighed til mindfullness. Og det var vigtigere end nogensinde, mener Helle Petersen, der er landedirektør hos Arla Danmark.

- Der mangler »manpower«

Kommunerne mangler ressourcer til at få ført vådområdeprojekter ud i livet, og systemet er for bureaukratisk, lyder det fra Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der til daglig arbejder med vådområdeprojekter.

- Vi skal have flere grise med krølle på halen

Svineproducent Joachim Clausen fra Ledbjerggaard ved Sorø har siden juli 2018 produceret grise med hele haler i forbindelse med et demonstrationsprojekt under Seges Svineproduktion. Erfaringerne er så positive, at haleklipperen forbliver på hylden her efter projektets afslutning.

Vækster med millioner: Samson sætter ny omsætningsrekord

Samson leverer grønne tal på top- og bundlinje, og bevarer optimismen for fremtiden trods et usikkert marked.

Spekulanterne satser stadig på optur til afgrødepriserne

De spekulative amerikanske kapitalfonde udbygger deres købspositioner i afgrødefutures, til trods for den igangværende høst i USA. De spekulative amerikanske kapitalfonde satser især på, at prisen for sojabønner skal op. Det forventer jeg også. Men på den korte bane må vi forvente en nedadgående priskorrektion på afgrødemarkedet.
Side 1 af 1931 (38614 artikler)Prev1234567192919301931Next