Frygt for corona-virus på aktiemarkederne

Frygt for Coronavirus sender aktiemarkeder i gulvet.

Yderligere spredning af Coronavirus og nye tilfælde verden over skaber frygt for, at virussen kan vise sig mere alvorlig end først antaget og ende med, foruden tragiske dødsfald, også at koste vækst. Det skabte ifølge Nykredit blodrøde aktiemarkeder i Asien og I Europa i går morges, hvor aktierne faldt med omkring 1.5-2 procent.

- Det er i langt højere grad usikkerheden om, hvor meget virussen når at sprede sig, inden de nødvendige foranstaltninger til at inddæmme den er på plads, der skaber ængstelse i markederne. I Kina har man allerede begrænset rejsemulighederne ret betydeligt med nedlukning af offentlige transportsystemer i en række byer omkring millionbyen Wuhan, der var centrum for udbruddet, men spørgsmålet er, hvor mange der nåede at blive smittet og rejse ud af byen eller landet inden da, påpeger Nykredit.

Påvirker negativt

Finanskoncernen vurderer, at forsøget på at inddæmme sygdomme og minimere spredningsrisikoen kan betyde, at vi kommer til at se både yderligere begrænsninger, men også frivillig tilbageholdenhed i rejseaktiviteten i Kina som andre steder.

- Det påvirker transport og energisektoren negativt. Olieprisen er allerede faldet omkring 10 procent. At udbruddet er opstået under Kinas største ferieperiode i forbindelse med det kinesiske nytår ventes også at smitte af på forbruget. Det vil sige, at den samlede økonomiske aktivitet kan blive ramt, hvis udbruddet ikke hurtigt kommer under kontrol, skriver Nykredit.

Nogle økonomer sammenligner med SARS-udbruddet i 2003, der estimeres at have kostet kinesisk BNP-vækst på 1-1,5 procent. Men reelt aner ingen, hvor stor en effekt virussen vil få på økonomien, lyder det fra Nykredit, der mener, at det er alt for tidligt at justere prognoser, m.v., endnu.

 

Læs også