En mand og hans traktor

Med tiden skulle både maskinpark og areal gerne vokse, men for Peter Jørgensen, Hvarre Søgaard Maskinstation, er regnestykket indtil videre gået op ved at tage et skridt ad gangen frem for satsede investeringer.

- Det er jo ikke fordi jeg omsætter for mange millioner, men jeg er da vækstet hvert år, siden jeg startede, og har da i hvert fald lagt én enkelt million til omsætningen i forhold til da jeg startede, konstaterer Peter Jørgensen, mens hans New Holland trækker den femfurede vendeplov gennem marken ved Vebbestrup i Himmerland.

Den nu 28-årige maskinfører fik sit momsnummer i 2016 og i 2017 investerede han i den spritnye New Holland T7.270, der tager størstedelen af læsset for Hvarre Søgaard Maskinstation, som består af Peter Jørgensen selv, mens hans far og tre storebrødre træder til, når der er spidsbelastning.

- Der var faktisk en gang, jeg tænkte, at jeg helst ville være almindelig lønmodtager, fordi det var lettest. Men så var der nogle penge, der brændte i lommen for at komme ud og købe min egen traktor, og jeg har siden fundet ud af, at jeg trives bedst sådan her, fortæller himmerlændingen.

Godt med opgaver

Selvom han har sat ploven i jorden i et område, hvor der i forvejen var en del maskinstationer, føler Peter Jørgensen, at han har fået godt fat.

- Jeg har en del sprøjteopgaver hos mindre landmænd, som de større maskinstationer måske ikke er helt så interesserede i. Og efter jeg har fået sat gødningsudstyr på såmaskinen, grubesår jeg en del raps rundt omkring, fortæller Peter Jørgensen, der med tiden også har fået større opgaver ind – blandt andet hos Kurt »mange køer« Jensen ved Arden, hvor der skal renses omkring 700 hektar majs.

Lige for tiden er der også nok at se til med pløjning og gyllekørsel, og Peter Jørgensen har da heller ikke formået at leve op til ambitionen om at møde lidt senere ind på jobbet end han har gjort, når der har været tryk på de foregående år.

- Jeg havde egentlig bestemt mig for først at køre ud ved femtiden om morgenen og så klø på til ni-ti stykker om aftenen. Men vækkeuret ringer altså stadig klokken halv tre. Det gælder jo om at knokle på, når vejret er til det, konstaterer manden bag enmandsmaskinstationen, der dog er ganske godt med i forhold til tidsplanen, da LandbrugNord besøger ham ugen inden påske.

- Med gyllen er vi tre uger foran tidsplanen, og pløjningen er også kommet forholdsvis tidligt i gang. Jorden har været lidt tung, hvor jeg har kørt, men det er alligevel gået fornuftigt. Det er skønt, når man kommer godt fra start i foråret, siger han.

Mulig udvidelse

Faktisk er der efterhånden blevet så meget at se til, at Peter Jørgensen lige nu sidder i førerhuset og overvejer, om New Holland’en skal have sig en større makker.

- Selvom jeg ikke har planer om tju hej vilde dyr at skulle ud og hyre tre-fem mand, ligger jeg lige på vippen i forhold til, om jeg skal give den fuld gas og investere i en traktor, der kan give noget mere kapacitet, eller om jeg skal vente og se tiden an, fortæller han.

- For selvom jeg syntes, at den her traktor var stor, da jeg købte den, så er der sket meget siden. Den ville give nogle muligheder, men den skal selvfølgelig også ud at køre nogle timer, før det kan betale sig. Det er der jeg ligger lige på grænsen. I foråret og efteråret, er der nok at se til, men jeg mangler måske en smule for at det kan betale sig hen over sommerperioden, konstaterer Peter Jørgensen, der ikke er i tvivl om, at en eventuel ny maskine skal være af samme mærke som den gamle.

- For mig handler det egentlig ikke så meget om traktormærket, men mere kemien med sælgeren. Sådan tror jeg, at mange har det. Derfor bliver det også New Holland, hvis det bliver til en ny traktor, fastslår han.

Håber på mere jord

Mens størstedelen af timerne i førerhuset bliver brugt på andre folks marker, har Peter Jørgensen netop overtaget den fædrene gård og de tilhørende 30 hektar. Lige som med maskinparken skulle de gerne med tiden blive til endnu flere.

- Jeg vil i hvert fald gerne op at eje eller leje omkring de 150 hektar. Men lige som med maskinstationen, hvor jeg gerne med tiden vil have mere grej, tager jeg tingene fra dag til dag. I stedet for at investere hårdt, vil jeg hellere se, hvor langt jeg kan komme med, hvad jeg har og så gradvist bygge på, forklarer han.

Næste investering bliver dog hverken i traktor eller mere jord, men i en ny muldplade til ploven, da en sten sætter en midlertidig stopper for dagens arbejde. Heldigvis en mindre operation, mens der også er muligheden for at hive faderens firefurede ud af maskinhuset.

- Jeg havde egentlig bestemt mig for først at køre ud ved femtiden om morgenen og så klø på til ni-ti stykker om aftenen. Men vækkeuret ringer altså stadig klokken halv tre. Det gælder jo om at knokle på, når vejret er til det.

Peter Jørgensen, Hvarre Søgaard Maskinstation

Læs også

Den første af den største til mælkeproducent i Himmerland
Otte meter bred gyllenedfælder fra Gøma
Thyregod klar med flere radrensere
McCormick udvider forhandlernettet
Valtra lancerer ny app til frontlæsseren
Stoppet som Pronar-importør