Nye sjællandske kartofler sælges i 100 procent genanvendt plast

Storøhage Kartofler A/S på Lammefjorden ifører sig branchens grønne førertrøje med nye bakker fremstillet helt af genanvendt plast.

Lars Æbelø, salgschef hos ST Plast (til venstre), og Morten Anker fra Storøhage Kartofler med de nye bakker.

For første gang er det nu muligt at købe danske kartofler i emballage produceret med 100 procent genanvendt plast. Sammen med Storøhage Kartofler på Lammefjorden har ST Plast i Esbjerg udviklet en bakke i 100 procent PET, der er godkendt til direkte fødevarekontakt.

- Det er på flere måder et stort, bæredygtigt skridt, vi tager her. Før fik vi vores plastbakker leveret med lastbiler fra Italien, nu får vi et dansk produkt, siger Morten Anker fra Storøhage Kartofler i Nordvestsjælland.

ST Plast er i forvejen specialiseret i plastemballager til blandt andet frugt og grønt, og hos ST Plast ser salgschef Lars Æbelø et stort potentiale i den nye emballage.

- Vi har allerede et stort sortiment af PET-bakker med 80 procent genanvendt plast, men Storøhage Kartofler ville gerne gå hele vejen. Efter en intens proces lykkedes vi med en ny bakke i 100 procent genanvendt PET-plast.

Mindre CO2-udslip

- Lammefjordskartoflerne fra Storøhage Kartofler er de første, der kommer i den nye bakke. Men jeg ved, at andre danske producenter også gerne vil den helt bæredygtige vej og tænker i cirkulære løsninger, siger Lars Æbelø og fortsætter:

- Forbrugerne og detailhandelen presser på for denne type løsninger, og specielt når det nu er muligt at lave en bakke i 100 procent genanvendt PET, der er certificeret efter lovkravene om materialer til kontakt med fødevarer, bemærker Lars Æbelø.

Bakkerne kan anvendes direkte til at fremstille nye – op til ti gange kan en bakke kværnes og indgå i en ny bakke. Derhjemme skal forbrugeren blot smide den tomme bakke ud som hård plast.

Storøhage Kartofler forventer i første omgang at bruge over én million bakker om året. Indtil nu har de fået cirka fem lastvognslæs fra Italien hvert år, så alene på den front vil der også være en ganske pæn miljøgevinst i form af mindre CO2-udslip.

Læs også