Plantemad er i voldsom vækst. En af de virksomheder, der producerer plantedrikke, Dryk på Stevns, oplever således, at salget af plantedrikkene stiger 30 procent – pr. måned, skriver dagbladet Børsen.
- De vækstrater holder jo nok ikke i længden, men vi regner nu med, at de varer lidt endnu. Potentialet er enormt. Mange har holdninger til klima og sundhed, siger direktør og hovedaktionær Christian Christensen.
Virksomheden har netop opjusteret sin forventning til omsætningen for i år fra 22 til 27 millioner kroner.
Ifølge Lars Aarup, der er analysechef i Coop, der står for en tredjedel af det samlede danske salg af dagligvarer, har væksten i de plantebaserede fødevarer i flere år været på 15-20 procent årligt.
- Og jeg er ret sikker på, at det fortsætter. Det er også meget drevet af producenterne, som har set, at hvis de finder det rigtige produkt, så åbner der sig et globalt marked. Antallet af varer i denne kategori er fordoblet på to år. Produktudviklingen er helt vild her, siger Lars Aarup til Børsen.
Naturmælk vil gøre sig klar til plantebaserede fødevarer
Øget efterspørgsel på plantebaserede fødevarer kan føre til ændringer hos Naturmælk.
- Det kan betyde, at vi vil bede vores landmænd om ikke at være primært mælkeproducenter, lyder det fra Leif Friis Jørgensen, adm. direktør hos Naturmælk, til dagbladet Børsen.
- Fremadrettet vil jeg kalde vores virksomhed en fødevarevirksomhed og ikke et mejeri i sin oprindelige form. Det kan betyde, at vi vil bede vores landmænd om ikke at være primært mælkeproducenter, og at nogle af deres afgrøder ikke skal ende i en komave, men ende som menneskeføde – for eksempel i form af proteiner, siger Leif Friis Jørgensen til Børsen.
Naturmælk er i lighed med selskaber som Arla og Thise i gang med udviklingen af plantebaserede produkter – især plantedrikke.
Fordele og ulemper ved selskabsformer
Der er fordele og ulemper ved alle selskabsformer, så det kan være svært at vælge hvilken, der er den rigtige. Men det kan hjælpe at tænke over, hvorvidt man selv vil styre økonomien, og også overveje skattetekniske ting, lyder rådet fra LandboSyd.
- Grundlæggende handler det om, hvorvidt du ønsker at eje virksomheden personligt, eller om ejerskabet skal over i selskabs-regi.
- Fordelene ved de personligt ejede virksomheder er, at det er dig, der styrer og beslutter, hvordan økonomien skal skrues sammen og anvendes. Du kan bruge midlerne fra virksomheden, som du ønsker enten privat eller i virksomheden, fortæller økonomirådgiver og revisor Tove Danielsen, LandboSyd, og tilføjer:
- En anden fordel er, at ejer og eventuelt ægtefællen kun betaler skat, når virksomheden har positiv indkomst.
Til gengæld er privatøkonomien og virksomhedsøkonomien ikke 100 procent adskilt, så der er en risiko for, at indtjeningen ikke forbliver i virksomheden. Det kan få indflydelse på finansieringen af den.