Sådan kan fremtiden være ifølge Aage Staun. Han er direktør i det danske selskab A-One, der med Devamin-teknologien arbejder målrettet frem mod at være med til at opfylde disse mål.

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

 

Stor CO2-reduktion

Reduktionen af soja i foderblandingerne udlignes med danskproduceret korn, og på den måde kan man leve op til intentionerne i Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger til regeringen om fremtidens proteinforsyning til dansk landbrug, ved at man bruger mere protein, der er fremstillet i Danmark.

- Det kan hjælpe rigtig meget. Når du bruger den her teknologi, så reducerer du udledningen af kvælstof med op til 25 procent. Samtidig skal man ikke flytte så meget soja fra Sydamerika til Danmark, og på den måde kan man spare rigtig meget på CO2-udledningen, forklarer Aage Staun.

Ifølge direktøren har produktet den yderligere fordel, at når man bruger den, bliver væskemængden i gyllen væsentligt reduceret. Det skyldes, at dyrene drikker mindre, fordi de ikke skal drikke så meget for at komme af med overskydende protein, og det gør så at man ikke skal flytte nær så meget væske rundt.

- Mange leverer jo også gyllen til biogasanlæg, og når man så reducerer den mængde af vand, der ikke kan bruges til noget med op til 15-20 procent, ved at bruge Devanim-teknologien. Så slipper man for at fylde en masse overflødigt vand i biogasanlæggene, som man ikke kan udnytte alligevel, og så får man en koncentreret masse, siger Aage Staun og fortsætter:

- Det er jo en enorm fordel. Hvis man ser på Tyskland, er der en helt anden situation, hvor vi også er begyndt at operere meget kraftigt. Der er der nogle store områder, hvor de skal køre gyllen væk fra de områder, og det medfører jo nogle kæmpe transportomkostninger, bare på at flytte overflødigt vand. Så det er også en af fordelene ved at bruge den her teknologi.

 

Større indsats nødvendig

Han erkender, at Devamin-teknologien, ikke kan klare klimaudfordringerne alene, men vil være et stærkt supplement til andre tiltag på området, så som produktion af protein fra fx græs og søstjerner, som Det Nationale Bioøkonomiråd har peget på.

- Med Devamin kan vi reducere importen af soja med omkring 300.000 tons i svinefoder, arbejder på at få lavet nogle afgrøder, der gavner den udvikling, og så samtidig bruger vores eget korn, så opnår vi jo en synergieffekt, ved at der bruges nogle afgrøder, der kan dyrkes i Vesteuropa. Så kan vi langt hen af vejen leve op til de klimamål, som landbruget er oppe imod. Og det er jo et spørgsmål om at gå ind i det her, lyder det fra A-One-direktøren.

Grundideen i Devamin-teknologien er, at de syntetiske aminosyrer i foderet først blive tilgængelige i tyndtarmen. På den måde udnytter man proteinerne bedre, med øget vækst og mindre foderbehov.