Formanden for Landbrug & Fødevarers økologisektion, Hans Erik Jørgensen, er, trods vigende afsætning og færre producenter, optimist på økologiens vegne. Også på den korte bane. Politikerne skal dog understøtte den udvikling, de selv har sat mål for, mener han.
Efter mange år med konstant fremgang – afsætningen og eksporten tredobledes fra 2012-2022 – så har den seneste tid budt på en helt uvant tilbagegang for de økologiske fødevareproducenter. Både afsætning, areal og antal besætninger er gået tilbage.
Men det betyder dog langtfra, at det er en pessimistisk formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion, der gør klar til årsmøde i sektionen torsdag d. 26. i Kolding.
- Det er jo rigtigt, at vi har haft et tilbageslag i afsætningen efter mange års fremgang. Det handler formentlig i meget høj grad om den høje inflation, og at købekraften er presset hos en del af forbrugerne. Jeg er helt fortrøstningsfuld omkring, at når økonomien igen kommer i en mere stabil gænge, så vinder vi det tabte tilbage – og mere til, siger Hans Erik Jørgensen, der også oplever tro på fremtiden hos medlemmerne.
- Selvfølgelig er der frustration, og det har været rigtig træls for mange. Det er aldrig morsomt, når man laver gode produkter, og så der ikke bliver kvitteret ved kasseapparatet. Men jeg sporer altså helt tydeligt en vending mod bedre tider igen. Forbrugerne skal nok finde tilbage.
Optimisme på længere bane
En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer fra maj i år viser, at ser man et-tre år frem i tiden, så forventer hele 45 procent af danskerne at øge deres forbrug af økologi, mens 45 procent forventer at købe det samme som nu. Og det er særligt de yngre forbrugere, der giver udtryk for en god øko-optimisme.
Mens der er tro på markedet, så er den politiske bevågenhed om økologien til gengæld et område, der vækker bekymring hos Hans Erik Jørgensen. Regeringens finanslovsudspil havde færre penge til markedsudvikling, og der var heller ikke afsat penge til innovationscentret for økologi.
- Jeg synes, det er paradoksalt. Der er en klar politisk ambition om, at økologien skal fordobles inden 2030. Men det kommer jo altså ikke af sig selv. Jeg er ekstremt ærgerlig over, at der ikke er sat penge af til innovationscentret, hvor der sker så meget værdifuldt udviklingsarbejde. Det er virkelig et selvmål, siger Hans Erik Jørgensen, og fortsætter:
- Der er også brug for flere og ikke færre midler til markedsudvikling og markedsfremme. Skal vi nå målsætningen, ja så skal vi have markedet med. Jeg håber og tror dog heller ikke, at det sidste ord er sagt i forhold til finanslovsmidlerne. Det vil være en helt skæv prioritering, og vi trækker i alle de tråde, vi overhovedet kan.
Bæredygtighed er andet end klima
Et af hovedtemaerne på årsmødet er bæredygtighed, og hvordan det handler om meget andet end bare klima.
- Økologien er bare svaret på mange af tidens mest presserende spørgsmål for landbruget. Biodiversitet, dyrevelfærd, drikkevandsbeskyttelse er nogle af de temaer, som fylder meget i den politiske debat, og hvor økologien står rigtig stærkt i forhold til at kunne bidrage med gode løsninger. Den pointe må gerne stå meget klarere for alle. Det kan måske anspore flere landmænd til at overveje om de skal vælge den økologisk produktion til, vurderer Hans Erik Jørgensen.
Hans Erik Jørgensen er på valg til årsmødet og genopstiller. Til gengæld ligger det fast, at økologisektionen skal have ny næstformand, da Thomas Helle har valgt ikke at genopstille. Én kandidat har foreløbig meldt sig som ny næstformandskandidat. Det er Esben Møller Xu, der er mælkeproducent fra Roust øst for Esbjerg.