bannerPos

Advokat går i rette med øko-formand

11-09-2019 20:46

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, møder nu hård kritik fra en advokat i den aktuelle pesticiddebat.

- Når man oplyser offentligheden, at dansk landbrug forurener med pesticidstoffer, som i dag er forbudt, risikerer man at blive dømt for at gå over stregen. Det danske godkendelsessystem er blandt Europas strengeste, og udtalelser om stoffer »i flæng«, som skaber grundlæggende tvivl om sikkerheden, risikerer at blive bortdømt. Sådanne udsagn har alle medlemsstater et middel imod. I Danmark kalder vi midlet for mortifikation.

Så direkte lyder kritikken fra advokat Hans Sønderby Christensen i kølvandet på udtalelser fra Per Kølster til Maskinbladet den 10. september. Heri oplyser formanden ifølge advokaten, at stofferne dichlorprop og mechlorprop er tilladte og godkendte til anvendelse i dansk landbrug.

- Det er efter min vurdering skærpende, at den forkerte oplysning kobles op på aktuelle fund i drikkevandet. Derved fremkaldes et billede af, at dansk landbrug udsætter drikkevandet for fare med produkter, som er forbudt, siger Hans Sønderby.

Ifølge advokaten henviser formanden til endnu et stof, som formentlig ikke findes. Han vurderer, at formandens udtalelser om stoffer i flæng er egnet til at underminere tilliden til både landbruget og til det danske godkendelsessystem. Efter advokatens vurdering fremkalder formandens udtalelser frygt for, at det danske godkendelsessystem er helt utilstrækkeligt.

- Udtalelserne kan derfor stride mod straffelovens mortifikationsregler, vurderer Hans Sønderby.

Hos Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse bekræfter Bente Andersen, at ingen produkter med stofferne mechlorprop og dichlorprop er tilladt i landbruget samt, at der, så vidt vides, ikke findes et stof, der hedder 4-CCP, som øko-formanden har henvist til. Hun tilføjer, at hvis økologiformanden hentyder til stoffet 4-CPP, så er det også forbudt.

Højesteret gav skatteyder mulighed for at vælge om i selvangivelsen

Hvis en skatteyder havde været klar over, at skattemyn­dig­hederne ikke ville godkende tab på blandt andet aktier som fradragsberettiget, ville han have selvangivet sine lån anderledes. Derfor havde han krav på omvalg, fastslår Højesteret i en dom.

Kan traktorerne klare det finske klima, kan de klare sig under alle forhold

Valtras testfolk kører de nye traktorer 800 km nordpå til det barske Lapland. Og i fabrikkens testcenter fryses de ned til minus 40 grader.

19 danske landmænd besøger finske Valtra i denne uge

Selv om der i dag sælges en del færre traktorer i Danmark end for få år siden, sælges der nu flere hestekræfter. En gruppe danske landmænd så i onsdags på produktionen af moderne traktorer, der er skræddersyede efter individuelle ønsker.

Ny udbyder af autovacciner

I september 2019 blev det meldt ud, at DTU Veterinærinstituttet ikke længere kunne modtage ordrer på autovacciner efter den 11. oktober 2019. Nu er en ny udbyder fundet.

Plads til mere lysin og protein i foderblandinger

Foderet er blevet billigt i forhold til den rekordhøje notering, og derfor er der penge i at skrue op for minimumsindholdet af næringsstoffer i blandingerne.

Tre måder hvor landbruget kan vinde klimakampen

Metan-emhætte, planteforædling og grønne fly er altsammen områder, hvor danske landmænd kan ende med at spille en kæmpe rolle, mener Asger Christensen.

Olieprisen er blevet for lav for OPEC-landene

OPEC-landene vil kæmpe med næb og klør for at få olieprisen over 60 dollar. Rusland vil også gerne hjælpe til med at gøre olieproduktion økonomisk fordelagtigt igen.
Side 1 af 1756 (35117 artikler)Prev1234567175417551756Next