bannerPos

Advokat går i rette med øko-formand

Redaktionen

11-09-2019 20:46

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, møder nu hård kritik fra en advokat i den aktuelle pesticiddebat.

- Når man oplyser offentligheden, at dansk landbrug forurener med pesticidstoffer, som i dag er forbudt, risikerer man at blive dømt for at gå over stregen. Det danske godkendelsessystem er blandt Europas strengeste, og udtalelser om stoffer »i flæng«, som skaber grundlæggende tvivl om sikkerheden, risikerer at blive bortdømt. Sådanne udsagn har alle medlemsstater et middel imod. I Danmark kalder vi midlet for mortifikation.

Så direkte lyder kritikken fra advokat Hans Sønderby Christensen i kølvandet på udtalelser fra Per Kølster til Maskinbladet den 10. september. Heri oplyser formanden ifølge advokaten, at stofferne dichlorprop og mechlorprop er tilladte og godkendte til anvendelse i dansk landbrug.

- Det er efter min vurdering skærpende, at den forkerte oplysning kobles op på aktuelle fund i drikkevandet. Derved fremkaldes et billede af, at dansk landbrug udsætter drikkevandet for fare med produkter, som er forbudt, siger Hans Sønderby.

Ifølge advokaten henviser formanden til endnu et stof, som formentlig ikke findes. Han vurderer, at formandens udtalelser om stoffer i flæng er egnet til at underminere tilliden til både landbruget og til det danske godkendelsessystem. Efter advokatens vurdering fremkalder formandens udtalelser frygt for, at det danske godkendelsessystem er helt utilstrækkeligt.

- Udtalelserne kan derfor stride mod straffelovens mortifikationsregler, vurderer Hans Sønderby.

Hos Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse bekræfter Bente Andersen, at ingen produkter med stofferne mechlorprop og dichlorprop er tilladt i landbruget samt, at der, så vidt vides, ikke findes et stof, der hedder 4-CCP, som øko-formanden har henvist til. Hun tilføjer, at hvis økologiformanden hentyder til stoffet 4-CPP, så er det også forbudt.

Gem sæsonens fosfortilførsel til foråret

DAP har for alvor fundet vej til landets bedrifter, hvor den kvælstofholdige NP-gødning anvendes flittigt – ikke mindst i forbindelse med den højaktuelle efterårsgødskning af vintersædsmarkerne. Men der er god grund til at anvende DAP med omtanke – ellers kan det mærkes på pengepungen og potentielt set også udbyttet.

Peder Philipp stopper i Danish Crown Beef

Efter næsten tre årtier som bestyrelsesmedlem og over 20 år som formand for Danish Crown Beef har Peder Philipp valgt ikke at genopstille, når der er valg senere på året, oplyser Danish Crown.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.
Side 1 af 1634 (32669 artikler)Prev1234567163216331634Next