Arla udbetaler højere efterbetaling end ventet

En stærk afslutning på året gør, at bestyrelsen i Arla foreslår en højere efterbetaling end forventet til andelshaverne – totalt 270 millioner euro for året.

Efter et udfordrende første halvår kom Arla Foods hurtigt tilbage med stærke vækstrater på alle markeder og for alle brands i årets anden halvdel. Det skriver mejerikoncernen i en pressemeddelelse.

Arla-koncernens samlede omsætning endte på 13,7 milliarder euro (102,1 milliarder kroner), hvilket næsten er identisk med 2022-omsætningen på 13,8 milliarder euro (102,9 milliarder kroner).

Øgede omkostninger til solgte varer og generel inflation førte til et fald i Arla-indtjeningen på 8,1 eurocent/kg til 47,0 eurocent/kg fra det højeste niveau nogensinde i 2022. Selvom 2023-resultatet er lavere end i 2022, er det 15 procent over gennemsnittet for de seneste fem år.

Efterbetaling

Arla nåede i 2023 et nettoresultat til fordeling til andelshaverne på 380 millioner euro (2,8 milliarder kroner) eller 2,8 procent af omsætningen, hvilket er i den lave ende af målintervallet på 2,8-3,2 procent.

Den solide økonomiske præstation og robusthed har gjort det muligt for Arlas bestyrelse at foreslå en efterbetaling, herunder forrentning af konsolideret kapital, til landmændene på 2,07 eurocent pr. kg leveret mælk, hvilket svarer til 270 millioner euro (2 milliarder kroner) i alt og er et godt stykke over det niveau, der er fastsat i Arlas konsolideringspolitik.

- Den foreslåede efterbetaling og den konkurrencedygtige acontopris i 2023 afspejler direkte Arlas økonomiske resultater og robusthed. Vi har skullet navigere i et svækket og volatilt globalt marked for mejeriprodukter og tackle modvind fra flere valutaer, siger Peder Tuborgh, koncernchef for Arla Foods, og fortsætter:

- I lyset heraf er jeg meget tilfreds med, at vi i 2023 var i stand til at betale den næsthøjeste gennemsnitlige acontopris nogensinde og samtidig udbetale en høj efterbetaling til vores andelshavere ved årets udgang.

Læs også