Sidste år med store tilskudspuljer

Projektkoordinator Ellen Friche Nielsen opfordrer landmænd til at ansøge om tilskud nu, hvis man har byggeplaner. 2018 bliver nemlig sidste år med store landdistriktspuljer.

Har du byggeplaner på bedriften? Så er det med at sætte tingene i sving hurtigst muligt, da der ikke ser ud til at være lige så mange penge i Landdistriktspuljerne at søge til i hverken 2019 eller 2020 som i år.

Sådan lyder meldingen fra Ellen Friche Nielsen, projektkoordinator hos Agri Nord.

I år ligger der 110 millioner kroner i puljen til modernisering af kvægstalde og 18 millioner kroner til løsdrift i farestalde – begge omfatter tilskud til både nybyg, tilbyg og renovering – mens der ligger 112 millioner til at støtte miljøteknologi inden for æg og fjerkræ, gartneri og planteavl. Til sidst ligger der 20 millioner i puljen til rydning og forberedelse til afgræsning i forbindelse med Natura 2000-arealer.

Og selvom puljerne først åbner i juni (løsdrift i farestald) og august (øvrige puljer), og flere er åbne frem til december, er der ingen grund til at vente med at komme i gang med ansøgningerne.

- Selvom der virker til at være lang tid til sommer, eller december for den sags skyld, så tager det altså tid at få tænkt et projekt helt igennem. Det gælder om at komme hele vejen rundt, for der er ikke noget mere ærgerligt end at få tilsagn til et projekt og så finde ud af, at det alligevel ikke kan føres ud i livet. Derfor gælder det om at udnytte al den tid, man kan få, fastslår Ellen Friche Nielsen.

Strammere krav

Projektkoordinatoren mener, at det især i år vil være godt givet ud at bruge ekstra tid – og måske også penge – på ansøgningerne.

- Styrelsen har strammet gevaldigt op på kravene, så man skal virkelig være obs. på at få alle beregninger med. Derfor vil jeg til enhver tid også vælge at tage en konsulent med på råd. Også selvom det selvfølgelig ikke er gratis. Det er trods alt skønnere at bruge 10.000 kroner på en rådgiver end at få afslag på et tilskud på 100.000 kroner, konstaterer hun, inden hun pointerer, at en godkendelse ikke er 100 procent sikker, selvom man må begynde byggeriet, når man har modtaget en kvittering for sin indsendte ansøgning.

- Vi gør alt for at lave de bedst mulige ansøgninger, men der er ingen garanti for, at de går igennem, så indtil det endelige tilsagn vil byggeriet være på egen regning.

Læs også