bannerPos

Uændret status på udvaskning af pesticider fra landbruget

Siden 1998 har man målt i fem konventionelle marker landet over, om udvalgte og godkendte pesticider blev udvasket til grundvandet under markerne. I en netop offentliggjort rapport over seneste målinger fra 2015-2017 viser målingerne ingen forøget udvaskning af pesticider til grundvandet.

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
11-01-2020 12:29
Siden 1998 har man målt udvaskningen af i øjeblikket godkendte pesticider til grundvandet sprøjtet ud på konventionelle marker. En ny rapport viser uændret udvaskning.

I Danmark har vi siden 1998 haft en særlig måling af sprøjtemidlers aktuelle udvaskning til grundvandet under almindelige marker.

Målingen kaldes VAP, hvilket står for »Varslingssystem for udvaskning af Pesticider til grundvand« og skal ikke forveksles med måling af vandværkernes måling af pesticidrester i vandboringer, hvor der yderligere måles for gamle, nu forbudte pesticider.

I VAP måles kun for de pesticider, der i dag

Blev du fanget af artiklen?

Køb dit abonnement fra kun 166,25 kr./md. ved køb af årsabonnement og læs det hele

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.
Side 1 af 1849 (36974 artikler)Prev1234567184718481849Next