Ministeren står på mål for minkerstatning

Selv om der har været stor kritik af den erstatning, som minkavlere og følgeerhverv kan se frem til at få, står fødevareminister Jacob Jensen (V) fortsat på mål for den politiske aftale på området.

Var de 333 kroner pr. skind, der blev lagt til grund for den erstatning, som minkavlere skulle have i erstatning for det lukkede erhverv, det rigtige beløb?

Det er et spørgsmål, der har været diskuteret intenst, siden Zetland kunne afsløre, af Minksekretariatet har modtaget en rapport fra Ernst & Young, der konkludererede, at det tal ikke var retvisende med, hvad prisen på et minkskind ville være i fremtiden.

Her satte man prisen til mere moderate 234 krone pr. skind. Men fødevareminister Jacob Jensen slår nu fast, at han står vagt omkring den politiske aftale om erstatningen. Det sker i Berlingskes nyhedspodcast Pilestræde.

- Det er jo den rigtige pris ud fra den politiske aftale, vi har indgået, og det står jeg fuldstændig på mål for. For hvis ikke vi kan stå på mål for de aftaler, vi indgår med de forudsætninger, man har, og også de vurderinger, der skal gøres, når man laver en aftale, der er meget kompleks, og hvor der er rigtig mange forskellige elementer, der indgår, så er det selvfølgelig den pris, der nu engang danner grundlag for den aftale, som vi politisk har lavet, siger Jacob Jensen.

Det beløb, der blev sat som grundlag for den erstatning, som minkavlere og følgeerhvervet skal have, altså de 333 kroner pr. skind, har været skarpt kritiseret i Folketinget, blandt andet fra venstrefløjen. SF's landbrugsordfører Carl Valentin har tidligere sagt til mediet Piopio.dk, at der ikke var tegn på at minkavlere stod overfor en god fremtid.

Strid om priser

- Der er intet, der tyder på, at minkbranchen - hvis den havde fortsat som hidtil, og vi ikke var løbet ind i coronakrisen - ville være gået en lysende fremtid i møde. Alt tyder faktisk på det stik modsatte. Minkavl var allerede lukket ned som erhverv i flere lande omkring os - og flere lande var på vej til at lukke minkavl ned af dyreetiske årsager, sagde han til mediet.

Men det er tvivlsomt, om SF'erens ræsonnement holder ved nærmere eftersyn. For brancheforeningen Danske Mink har lavet en analyse af salgstallene fra seneste pelsauktion hos Kopenhagen Fur, der blev afholdt tidligere i år, og de viste noget andet.

- Næsten 45 procent af de solgte skind var af typen Brown, og her så vi en gennemsnitlig stigning på 38 procent, mens den gennemsnitlige pris på de dyreste skind af denne type steg med hele 81 procent, oplyser Danske Mink i en meddelelse.

Under den seneste auktion var der eksempler på skind, der blev fordoblet i pris i forhold til den sidste auktion i 2023.

- Alt i alt er der tale om en virkelig positiv udvikling med en gennemsnitlig prisstigning fra septemberauktionens 202,29 kr. til 259,45 kr pr. skind på tværs af de 3.079.477 solgte skind. Altså en faktisk prisstigning på lige over 57 kr. pr. skind, konkluderer Danske Mink.

Læs også