DN såede tvivl om vandkvalitet, men kommunen fandt ingenting

Drikkevandet har det godt, forsikrer Bornholms Energi og Forsyning sammen med kommunen. Det sker i en sag, hvor Danmarks Naturfredningsforening har sået tvivl om vandkvaliteten på Bornholm, skriver TV 2/Bornholm.

Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm har sået tvivl om vandkvaliteten ved en række af øens vandboringer, skriver TV 2/Bornholm.

I sidste uge udkom Danmarks Naturfredningsforening med tal fra 13 af Bornholms i alt 83 vandboringer. Her kunne foreningen fortælle, at der var fundet pesticidrester i fire af de undersøgte boringer.

I den forbindelse besluttede kommunens natur- miljø og fritidsforvaltning, at tallene måtte undersøges nærmere.

Og nu viser den nyeste rapport fra laboratoriet Eurofins, at man ikke har kunnet påvise tallene fra Danmarks Naturfredningsforening.

I rapporten skriver Eurofins Miljø, at man har undersøgt vandet fra Smålyngsværket i Pedersker, og at »det er helt uden antydning af pesticider«, skriver mediet.

Vandprøven blev taget 20. september 2021. Og vandprøven fra Pedersker er bare ét eksempel, lyder det i en pressemeddelelse fra Bornholms Regionskommune.

Bornholms Energi og Forsyning kan ikke afvise tallene fra Danmarks Naturfredningsforening, men på på baggrund af de tal, som forsyningen sammen med Bornholms Regionskommune forholder sig til, undrer man sig ifølge TV 2/Bornholm over, at der skal sås tvivl om kvaliteten af det bornholmske drikkevand.

Ingen af Bornholms 83 aktive vandboringer har nemlig et indhold af pesticider, der er over den tilladte grænseværdi, lyder det fra kommunen.

- De pesticider, som vi finder, skyldes fortidens synder. De pesticider, der bruges lovligt i dag, er meget grundigt kontrolleret og vil ikke gå i grundvandet på almindelig landbrugsjord. De skal dog ikke bruges i de særligt sårbare områder, såsom boringsnære beskyttelsesområder, forklarer Jens Hansen, der arbejder i Natur, Miljø og Fritid i Bornholms Regionskommune.

 

Læs også