L&F afviser skarp kritik fra Danske Svineproducenter

Det holder ikke i byretten, når Danske Svineproducenter anklager Landbrug & Fødevarer for ikke at ville forsvare erhvervet i forbindelse med angreb udefra, påpeger L&F-direktør Morten Høyer.

Landbrug & Fødevarer bruger mange kræfter på at forsvare organisationens medlemmer i medierne.

Det slår L&F-direktør Morten Høyer fast, efter at Landsforeningen af Danske Svineproducenter (LaDS) tirsdag kritiserede organisationens manglende reaktioner på en historie i TV2 om sygdom for mennesker, der bor tæt på svinefarme.

Til den givne historie ønskede Landbrug & Fødevarer ikke at stille op til et interview, hvilket LaDS har kritiseret. Men L&F har i stedet klaget over det, man fra L&F's side så som manglende dokumentation fra TV2 i den konkrete sag.

- Vi har løbende haft en dialog med journalisterne på TV 2, hvor vi gang på gang har stillet os undrende over for deres dokumentation, kildekritik og vinkling af historien, siger Morten Høyer og fortsætter:

- Vi har på baggrund af det klaget til seernes redaktør på TV 2, der i går aftes (mandag, red.) vendte tilbage. Her konkluderes det, at det var en stramning, da TV 2 bragte historien med overskriften »Svin kan gøre os syge«, og at tv-stationen ikke har dokumentation for, at det forholder sig sådan i Danmark.

Konklusion fra Læsernes Redaktør

På TV2 er Læsernes Redaktør kommet med følgende konklusion efter Landbrug & Fødevarers henvendelse:

TV2 Nyhederne bragte i dagene 6. til 8. oktober 2019 en række indslag og artikler om mulige helbredsrisici ved at være nabo til store svinebesætninger. Dækningen tog blandt andet afsæt i forskning, som har vist, at beboere nær store svinebesætninger i bl.a. Holland oftere end andre lider af en række forskellige sygdomme.

Det blev i TV 2’s dækning oplyst, at der slet ikke findes dansk forskning på området, hvilket imidlertid ikke er fuldt dækkende, da der findes beslægtede danske studier. Metodisk kan de dog ikke sammenlignes med f.eks. undersøgelserne fra Holland – og de slår alene fast, at der er behov for mere forskning for at konkludere, om der også her i landet er en sammenhæng mellem naboskab til store svineproduktioner og sygdom.

Præciseringen vil snarest blive bragt i Nyhederne på TV 2 samt under »Fejl og rettelser« på seernes redaktørs side på sr.tv2.dk.

Præcisering på TV2

Han fortæller, at sagen får konsekvenser i forhold til TV2.

- På baggrund af vores kritik og klage af TV 2’s udsendelser om emnet vil der nu blive bragt en præcisering i Nyhederne og på tv2.dk. Så når Danske Svineproducenter påstår, at L&F ikke vil stille op og forsvare vores erhverv, så er det jo helt bundløst, lyder det fra Morten Høyer, der samtidig forsvarer interesseorganisationens politik i forhold til medlemmerne.

- Vi bruger mange kræfter på at forsvare vores medlemmer i medierne, og Danske Svineproducenter ved udmærket også godt, at vi ikke har siddet på hænderne i sagen med TV 2.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Læs også