Styrelse får hård kritik for langsom sagsbehandling
Forløbet om en udstedelse af dispensation til brug af Reglone har været stærkt kritisabel, lyder det fra både L&F og landbrugsordfører i Folketinget.

Først fredag i sidste uge fik kartoffelavlerne vished for, at de kan gå høsten i møde velvidende, at Reglone kan benyttes som middel i kartoffelhøsten til nedvisning af kartoffeltoppen. Det samme gælder for spinat.
Efter at have presset på i længere tid, så lykkedes det fredag i sidste uge endelig for Landbrug & Fødevarer at få Miljøstyrelsen til at udstede en dispensation til brug af Reglone, som kartoffelavlere og spinatproducenter kan gøre brug af.
Midlet, som fra i år er blevet forbudt at bruge i EU, kan i Danmark i år, hvis man søger om det, godt blive anvendt til nedsivning af kartoffeltoppen. Det samme gælder for spinat.
Hos Landbrug & Fødevarer er viceformand Thor Gunnar Kofoed tilfreds med, at det trods alt lykkedes at få myndighederne overbevist om, at måden, man bruger Reglone på i Danmark, er sikker.
- Vi er naturligvis glade for, at der er kommet en løsning, men hele forløbet med Miljøministeriet har været yderst kritisabelt. At spørgsmålet ikke for længst er afklaret, når vi søgte om tilladelse i oktober sidste år, fortæller noget om hastigheden på myndighedernes arbejde. Det er vi ikke tilfredse med, og det må ikke ske igen, siger han.
Fra viceformanden lyder det, at rettidig godkendelse af pesticider er afgørende for landbrugets konkurrenceevne, og det aktuelle forløb understreger behovet for, at området tilføres flere ressourcer.
Mindre end før
I forhold til nedvisning af kartofler er der opnået godkendelse af en dosis på 0,75 liter Reglone pr. hektar. Det er mindre end tidligere, men for Landbrug & Fødevarer har det været det muliges kunst.
- Sagens kerne har handlet om, at vi skal kunne anvise en sikker anvendelse af Reglone. På det spørgsmål har vi haft en anden vurdering end styrelsen. Derfor har det været det muliges kunst, og vi har måttet søge ud fra, hvad vi mente kunne give en godkendelse, også selvom vi mener, at der er sikker anvendelse ved en højere dosis, siger Thor Gunnar Kofoed
Når det kommer til spinat, indføres der en konsulentordning, hvor en specialkonsulent vurderer ud fra det dyrkede areal, om en mark har behov for nedvisning eller ej.
Kritik fra Venstre
Fra Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, lyder der også kritik af det langstrakte forløb omkring dispensationen til Reglone. Venstremanden har nu stillet en række spørgsmål til miljøminister Lea Wermelin (S), hvor han beder hende sikre, at historien ikke kommer til at gentage sig.
- Er det smøl og langsommelighed, eller er det fordi, at regeringen er ligeglad med den den store og meget værdifulde danske kartoffel- og frøproduktion med den meget sene godkendelse af Reglone i år? Det står hen i det uvisse, og det skal miljø- og fødevareministeren svare på efter sommerferien, lyder det fra Erling Bonnesen.
Han mener, at det er meget vigtigt, at der er ro og sikkerhed til avlerne for optimale konkurrencevilkår, herunder tilladelser til at bruge de nødvendig sprøjtemidler, som for eksempel Reglone.
- Andre lande også tæt på os har kunnet finde ud af at få godkendt midlet. Så må man også forvente, af den danske regering kan få det på plads noget før, når erhvervet kan anvise sikker anvendelse af midlet i forhold til natur, miljø, grundvand og dem, der skal anvende midlerne, siger Erling Bonnesen.
Væsentligt
Ved et stormøde i juni, som netop handlede om den manglende godkendelse af Reglone, lød det fra formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, at Danmark i forvejen kun tillader under en tredjedel af de midler, som mange andre lande i EU må bruge.
- Derfor betyder ét middel meget i det samlede antal, sagde Carl Heiselberg.