Japansk maskinkæmpe fordobler indkomsten

Japanske Yanmar, der blandt andet producerer traktorer og droner til landbruget, kan i sit halvårsregnskab fremvise en fordobling i sin ordinære indkomst i forhold til samme periode året før. Væksten tilskrives hovedsageligt et øget salg uden for hovedlandets grænser og en række omstruktureringer af virksomheden.

Den japanske maskinkæmpe Yanmar er bedst kendt for i 1933 at have designet verdens første praktiske lille dieselmotor, den såkaldte HB-model. Men siden 1961 har japanerne også produceret maskiner til landbruget og forsyner blandt andet John Deere med motorer.

Og noget tyder på, at der er godt gang i forretningen. I sit seneste halvårsregnskab kan Yanmar fremvise en nettoomsætning på 418,7 milliarder japanske yen (24,1 milliarder kroner), hvilket er en stigning på 16,3 procent i forhold til samme periode sidste år. Ligeledes er den ordinære indkomst steget til 24,5 milliarder yen (1,41 milliarder kroner), hvilket svarer til mere end en fordobling, helt præcist 103,3 procent, i forhold til samme halvår i forrige regnskabsperiode.

- Både salg og overskud steg i første halvdel af regnskabsåret, hovedsageligt forårsaget af øget salg uden for Japan og som resultat af en række omstruktureringsreformer i hele virksomheden. På det japanske marked bidrog den øgede efterspørgsel efter små og mellemstore marinemotorer og proaktive digitale kampagner inden for agroindustrien til forbedrede forretningsresultater, skriver Yanmar i en pressemeddelelse. 

Maskinproducenten oplyser endvidere, at øgede ordrer inden for industrimotorforretningen fra Nordamerika, Europa og Kina, såvel som i entreprenørbranchen og den maritime branche i Europa, har bidraget til væksten. 

Yanmar forventer at fortsætte væksten i anden halvdel af regnskabsåret, på trods af de globale forsyningsproblemer og stigende råvarepriser. Derfor har den japanske maskinforretning øget sine forventninger for omsætningen i helårsregnskabet til 850 milliarder yen (48,98 milliarder kroner).

Læs også