Bestanden af dådyr vokser

De seneste ti år er bestanden af dådyr på Fyn vokset markant. Skovdyrkerne oplever begyndende udfordringer med dyrene og deraf øget fokus fra kunder, og står derfor bag et foredrag om forvaltningen af de store dyr.

Antallet af dådyr vokser på Fyn. Særligt Nordfyn og Sydøstfyn har store bestande, men over hele øen skal lodsejere og jægere til at samarbejde yderligere, hvis bestanden skal forvaltes korrekt.

Skovdyrkerne Fyn har derfor arrangeret en aften, hvor skovfoged Torben Christiansen, der i dag har eget firma, hvor han rådgiver inden for naturforvaltning og hjortebestande og som tidligere var ansat som skytte og skovfoged i Dyrehaven nord for København, kommer og deler ud af sine erfaringer med dåvildtforvaltning.

- Vi ved ikke ret meget om dådyr på Fyn. Så derfor henter vi viden ind, siger skovfoged Hans Thekilde Nielsen fra Skovdyrkerne.

Ny dyreart

- Det er en relativ ny dyreart, vi skal lære at forvalte. Bestanden har vokset sig stor inden for de seneste ti år, hvor en mindre gruppe blev udsat, med henblik på at få en ny vildtart. Nu skal vi til at beslutte, hvorvidt vi vil have eksempelvis store hjorte med store gevirer eller mange mindre dyr.

Hans Thekilde Nielsen fremhæver i den henseende evnen til at aldersbedømme dyrene og påpeger, at Torben Christiansen i sit foredrag, via sin erfaring fra Dyrehaven, vil give sine anbefalinger til, hvilke dyr, der er værd at lade vokse, og hvordan han har gjort.

- Så kan vi jo efterfølgende – i fællesskab lodsejere og jægere – beslutte, hvordan vi vil gøre det på Fyn, siger han.

 

Æder nye planter

Udfordringen fra Hans Thekilde Nielsens side er, at dådyrene er hårde ved de træer, der plantes i skoven.

- De æder de nye planter, ligesom vi også har problemer med, at de går ind i haver og fejer med deres gevirer. Det kan godt give lidt unødige konflikter mellem lodsejere og jægere, at der måske er interesser, der peger i hver sin retning. Det skal vi have styr på.

Over en større radius

Der har altid været meget råvildt på Fyn, men dådyrene er af en anden størrelse og spiser dermed mere, ligesom de er til væsentlig større fare i trafikken.

- Dåvildtet kan hurtigt gå fem kilometer, hvor vi med råvildtet har været vant til, at de holdt sig inden for en kort radius. Det er stadig den enkelte lodsejer, der skal forvalte bestanden på sin ejendom, men da dådyrene kommer længere omkring, skal vi have fokus på en overordnet plan i lokalområdet, så vi hjælper hinanden, understreger Hans Thekilde Nielsen.

Arrangementet finder sted i Velas’ lokaler i Vissenbjerg tirsdag den 29. marts klokken 19. Tilmelding er nødvendig. Kontaktoplysninger kan findes på Skovdyrkernes hjemmeside.

Læs også