Større, ældre træer bør besigtiges

Skovfoged anbefaler, at man får efterset sine større, ældre træer for eventuelle skader, så det kan vurderes, om de bør fældes eller blot reduceres i kronen, så de ikke forvolder skade.

Et godt tidspunkt at besigtige større, ældre træer er fra udspring i maj og frem til juni måned. I denne periode er det muligt at se, om kronen på træet er reduceret, hvilket, ifald den er, øger sandsynligheden for, at træet har en eller anden form for skade, som der bør holdes øje med.

- Skov- og haveejere har et objektivt ansvar i forhold til træer. Det vil sige, at de skal hindre, at andre kommer til skade, hvis træet eksempelvis vælter, fortæller skovfoged og indehaver af »Skov og Have Fyn«, Klaus Kristensen.

Han understreger, at det derfor er en god ide at få besigtiget sine træer hvert eller hvert andet år afhængig af risikovurderingen. Dermed har man gjort noget aktivt, for at minimere skader.

Få professionel hjælp

- Det er især et problem langs offentlig vej, men senest har jeg været forbi et større asketræ, der var væltet. Heldigvis i den helt rigtige retning. Var det gået anderledes, lå der både et nabohus og en kirkegård, der kunne have været blevet ramt.

- Ved at få en fagperson forbi og inspicere træ eller træer, kan det vurderes, om det er et træ, der er i overhængende risiko for at forvolde skade.

Syge asketræer

Klaus Kristensen påpeger, at alle ældre, større træer bør efterses jævnligt, men at det pt. især er asketræerne, der har seriøse problemer, da mange er syge.

- Rigtig mange asketræer angribes af honningsvampen. Den går ind fra roden og ødelægger træets vandoptag. Det er derfor, at det er i udspring eller umiddelbart herefter, at det er et godt tidspunkt at inspicere træerne. Er vandoptaget dårligt, vil det afspejle sig i toptørhed, og dermed en mindre bladmasse i kronen, hvilket afslører problemet.

Øg biodiversiteten

Er træet først angrebet af honningsvamp, er der kun en vej. Så skal det ned.

- Man kan vælte det helt, eller man kan som sagt beskære kronen og dermed minimere vægten på træet. En tredje mulighed er at lade træet stå som højstub. Dermed giver man næring og levested til mange dyr og øger dermed biodiversiteten, siger Klaus Kristensen.

Læs også