Gået hul på ledning: Spildevand fosser igen ud i Øresund

Spildevandsselskab kunne ikke undgå udledninger af store mængder spildevand til Øresund efter et brud på en ledning, som mandag aften skulle repareres. Fra landmandsdebattør Knud Jeppesen lyder det, at udledningen er tæt på dagligdag.

Det røde flag blev mandag hejst ved Svanemøllen Havn, som er et yndet udflugtsmål til københavnere, som gerne vil have en dukkert.

Det skete efter, at der blev udledt spildevand til Øresund som følge af brud på en spildevandsledning. Det er det nordsjællandske kommunalt ejede spildevandsselskab Novafos, der opdagede fejlen. Novafos kan ikke sige noget om, lyder det i en pressemeddelelse, hvor store mængder spildevand, der nåede at blive udledt, som følge bruddet på ledningen.

- Da omfanget af spildevand har været større end kapaciteten i afløbssystemet, er en mindre del af spildevandet desværre ledt ud i Svanemøllehavn. Vi kan ikke præcist sige, hvor meget spildevand, det drejer sig om, men langt den største del er ledt gennem afløbssystemet, lød det i en meddelelse fra Novafos mandag.

Skulle flytte ledning

Bruddet på ledningen er kommet i forbindelse med, at man er ved at flytte en spildevandsledning for at gøre plads til den kommende Nordhavnstunnel.

Mandag aften omkring klokken 22 blev der indledt et reparationsarbejde på ledningen. Og her kunne der altså i den forbindelse ikke undgås, at der blev ledt spildevand i Øresund. Det skete 1,5 kilometer fra Skovshoved Havn.

Sidste år vakte det stor opsigt, da man netop ved Skovshoved og Svannemøllen planlagde en spildevandsudledning på samlet 290.000 kubikmeter, netop på grund af byggeri i Nordhavns-kvarteret i København.

Til TV2 Lorry lyder det fra Arne Kristensen, der er kommunikationskoordinator for vand- og spildevandsselskabet Novafos, at der, mens reparationsarbejdet stod på, hvilket det mandag aften var forventet at gøre i cirka et døgn, var tale om en udledning på et sted mellem 500 og 700 kubikmeter spildevand i timen. Det svarer til 500.000 til 700.000 liter i timen.

- Hvor længe vi kommer til at udlede spildevand er svært at sige, men vi vil komme til at udlede det, indtil ledningen er lappet, siger han.

Er ikke specielt

Til Effektivt Landbrug lyder det fra landmandsdebattør Knud Jeppesen, der tæt følger kommunernes udledninger af spildevand rundt om i landet, at udledningen ved Øresund egentlig ikke er synderlig speciel.

Han påpeger, at ifølge tal fra Pulsdatabasen, så har Gentofte Kommune alene i 2019 udledt 1.240.000 kubikmeter spildevand fra den ledning ved Skovshoved Havn, hvor den ekstra udledning som følge af reparationsarbejdet lige nu foregår. Det er ifølge Knud Jeppesen sket på 68 overløb.

- Det svarer jo til, at de lukker urenset spildevand ud halvanden gang om ugen i forvejen.

- Så jeg undrer mig altid lidt over det her. Det er som om, at alt det, som bliver lukket ud til daglig, er folk ligeglade med. Men det er jo ikke fordi det her rør, er stoppet eller ruster op, siger Knud Jeppesen.

Vil undgå overløb

I pressemeddelelsen fra Novafos lyder det, at selskabet, der er ejet af en række nordsjællandske kommuner i fælleskab, i de seneste år har udbygget afløbssystemet i Gentofte med blandt andet en bassinledning ved Skovshoved, og derfor kan selskabet nu tilbageholde spildevand i systemet i op til 12 timer.

-  Det giver mulighed for at reparere brud uden overløb til Øresund. Vi er desuden i gang med at etablere en reserveledning til spildevand, der fremover kan tages i brug ved lignende brud på ledningen mod Lynetten Renseanlæg, så vi kan undgå overløb til Øresund. Reserveledningen er færdig i juli 2021, lyder det fra Novafos.

Læs også