- I mange år har valget mellem vårbyg og vinterbyg været et emne blandt svineproducenter og planteavlere. Men de seneste års udvikling i både sortsvalg og dyrkningsteknik har gjort, at forskellene mellem vårbyg og vinterbyg – set med foderbriller – er blevet markant mindre.

Det oplyser rådgiver Jonas Breinholt i nyhedsbrevet Trynekontakten fra Velas, hvor han påpeger, at dette især gælder på energi (FEso/FEsv) og håndtering i hjemmeblandeanlægget.

Ifølge rådgiveren viser de nyeste analyser fra Seges, at forskellen på foderværdi mellem vårbyg og vinterbyg nu er så lille, at det i praksis ikke bør styre valget af bygtype.

- I 2025 ligger FEsv og FEso for vårbyg og vinterbyg næsten ens – typisk inden for 1 foderenheder pr. 100 kg korn. Proteinindholdet svinger lidt fra år til år, men forskellen er også blevet mindre, oplyser Jonas Breinholt.

Færre udfordringer med nye sorter

Han påpeger desuden, at vinterbyg tidligere kunne give udfordringer med skaller og håndtering i hjemmeblandeanlægget, men med de nye sorter, vi har i 2025-2026, er forskellen i fysisk kvalitet og håndtering blevet meget mindre.

- Uanset om du vælger at dyrke vårbyg eller vinterbyg, kan vi – når kornet er i hus – hurtigt lave en foderoptimering, der udnytter kornets næringsindhold bedst muligt til dine grise. Med de små forskelle, der er i dag, er det vigtigste, at du får et godt og stabilt udbytte af din byg, lyder det fra Jonas Breinholt.

Svin