bannerPos

Analytiker: De gode tider for svineproducenterne fortsætter

Lige nu overskygger den afrikanske svinepest i Asien alt, og det kan få svinenoteringen til at stige til et højere niveau end det nuværende til næste år, lød det fra Karsten Flemin, analytiker i Landbrug & Fødevarer. Fotos: Morten Ipsen

Morten Ipsen

Redaktionschef
22-08-2019 07:00
Svinenoteringen vil nå nye højder, men vi vil næppe se den stige til 14-15 kroner, vurderer markedsanalytikeren Karsten Flemin.

Den afrikanske svinepest i Asien vil sikre, at de gode tider i svineproduktionen fortsætter, vurderede Karsten Flemin, der er markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer, onsdag på et seminar for bankfolk, som Danske Svineproducenter afholdt i Messe C i Fredericia.

- Jeg har tidligere vist plancher med 10-12 forskellige faktorer, der har betydning for svinepriserne. Men nu er det afrikansk svinepest, der overskygger alt, lød det fra Karsten Flemin.

Kina har stor betydning for svinenoteringen i øjeblikket, fordi der er 32 procent færre grise og søer i landet i forhold til for et år siden. Det har sendt svineprisen i Kina op på 18 kroner.

- Siden starten af juni er prisen på svin i Kina kun gået opad, og det stopper formentlig ikke foreløbigt, lød det fra markedsanalytikeren, der vurderer, at Kinas egen produktion i 2019/20 vil falde med 25-30 procent, svarende til 10-15 millioner tons.

Stærk efterspørgsel

Da EU hidtil har taget sig af hovedparten af stigningerne i Kinas import af svinekød, ser det godt ud for de danske svineproducenter. For Kina vil fortsætte med at importere store mængder af svinekød, og der vil formentlig også være en stærk efterspørgsel fra det øvrige Asien, lød det fra Karsten Flemin.

Han kan konstatere, at svinepesten fortsat breder sig i Asien.

- Vietnam har ikke importeret meget svinekød indtil nu, men det vil de komme til. Det er formentlig også et spørgsmål om tid, før sygdommen vil blive konstateret i Thailand, fremhævede Karsten Flemin blandt andet.

Han tror, at den danske svinenotering til næste år vil nå nye højder og komme op over de 11,70 kroner pr. kg, den ligger på her i tredje kvartal.

- Nogle har talt om, at den skal stige til 2 euro. Der er jeg nok mere forsigtig, blandt andet fordi Kinas forbrug af kød vil falde, og andre kødtyper vil dække noget af det behov, der er, vurderede Karsten Flemin.

Han vurderer, at produktionen af fjerkrækød vil stige stærkt.

- Det vil formentlig kun være et spørgsmål om tid, før produktionen af fjerkræ i verden vil overstige svinekødsproduktionen, lød det.

Flere svin

Den aktuelle udvikling i Asien vil føre til en stigende svineproduktion i Europa, hvor slagtningerne er faldet med 1,1 procent det seneste års tid. Vi vil dog ikke se en voldsom stigning i produktionen, dels fordi europæerne også bøvler med svinepest, dels fordi det i dag er sværere for producenterne at åbne for mere produktion set i forhold til gamle dage, hvor produktionen kunne stige med både 5 og 10 procent, vurderede Karsten Flemin.

Om de gode tider fortsætter i flere år endnu, afhænger blandt andet af, om det lykkes at finde en vaccine mod afrikansk svinepest.

- Det kan slutte den dag, man finder en vaccine, lød det fra analytikeren.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 33

Én guldmedalje og 39 sølvmedaljer i Hannover

John Deere løber sammen med Joskin med den eneste guldmedalje, der er uddelt til den kommende Agritechnica-udstilling i november. Danske Samson får sølv for en NPK-sensor.

Afventende stemning på svinemarkeder

Den fornyede fremgang i eksporten af svinekød til Kina har skabt en afventende stemning på de europæiske markeder, lyder det fra Danish Crown. I denne uge er noteringen uændret.

Godt høst-år målt på beredskabet

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Vestjyllands Andel køber op i grovvarefirma

Vestjyllands Andel overtager 75 procent af aktiemajoriteten i grovvareselskabet Adival.

L&F: Der skal flere penge til jordfordeling

Den pulje, som forligspartierne bag tørkepakken er blevet enige om at afsætte til jordfordeling, er en start, men for lille, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Bred kreds af partier er enige om grøn jordfordelingsaftale

En bred politisk aftale mellem regeringen og aftaleparterne bag tørkepakken bliver startskuddet til en grøn multifunktionel jordfordeling. 150 mio. kroner er afsat til, at op til 6.800 hektar landbrugsjord ud fra lokale interesser kan blive omfordelt i lokale multifunktionelle projekter, der for eksempel både understøtter vandmiljø, klima, friluftsliv og drikkevandsbeskyttelse.

Landboformand roser miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) får ros af landboformand Frede Lundgaard Madsen for at ville sikre bedre data for spildevand. Han undrer sig dog over, at ministeren så skråsikkert fastholder, at spildevand kun står for 1 til 2 procent af den samlede kvælstofforurening.

Danmarkspremiere på finsk såmaskine med ny type skær

Maskinproducenten Multiva har fornyet både profil og såmaskineprogram. I går var der danmarkspremiere på den nye såmaskine med Multiva’s eget nyudviklede FX såskær. Det skete ved en markdemonstration ved Sabro vest for Aarhus.
Side 1 af 1636 (32715 artikler)Prev1234567163416351636Next