bannerPos

Analytiker: De gode tider for svineproducenterne fortsætter

Lige nu overskygger den afrikanske svinepest i Asien alt, og det kan få svinenoteringen til at stige til et højere niveau end det nuværende til næste år, lød det fra Karsten Flemin, analytiker i Landbrug & Fødevarer. Fotos: Morten Ipsen

AF: MORTEN IPSEN

REDAKTIONSCHEF
22-08-2019 07:00
Svinenoteringen vil nå nye højder, men vi vil næppe se den stige til 14-15 kroner, vurderer markedsanalytikeren Karsten Flemin.

Den afrikanske svinepest i Asien vil sikre, at de gode tider i svineproduktionen fortsætter, vurderede Karsten Flemin, der er markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer, onsdag på et seminar for bankfolk, som Danske Svineproducenter afholdt i Messe C i Fredericia.

- Jeg har tidligere vist plancher med 10-12 forskellige faktorer, der har betydning for svinepriserne. Men nu er det afrikansk svinepest, der overskygger alt, lød det fra Karsten Flemin.

Kina har stor betydning for svinenoteringen i øjeblikket, fordi der er 32 procent færre grise og søer i landet i forhold til for et år siden. Det har sendt svineprisen i Kina op på 18 kroner.

- Siden starten af juni er prisen på svin i Kina kun gået opad, og det stopper formentlig ikke foreløbigt, lød det fra markedsanalytikeren, der vurderer, at Kinas egen produktion i 2019/20 vil falde med 25-30 procent, svarende til 10-15 millioner tons.

Stærk efterspørgsel

Da EU hidtil har taget sig af hovedparten af stigningerne i Kinas import af svinekød, ser det godt ud for de danske svineproducenter. For Kina vil fortsætte med at importere store mængder af svinekød, og der vil formentlig også være en stærk efterspørgsel fra det øvrige Asien, lød det fra Karsten Flemin.

Han kan konstatere, at svinepesten fortsat breder sig i Asien.

- Vietnam har ikke importeret meget svinekød indtil nu, men det vil de komme til. Det er formentlig også et spørgsmål om tid, før sygdommen vil blive konstateret i Thailand, fremhævede Karsten Flemin blandt andet.

Han tror, at den danske svinenotering til næste år vil nå nye højder og komme op over de 11,70 kroner pr. kg, den ligger på her i tredje kvartal.

- Nogle har talt om, at den skal stige til 2 euro. Der er jeg nok mere forsigtig, blandt andet fordi Kinas forbrug af kød vil falde, og andre kødtyper vil dække noget af det behov, der er, vurderede Karsten Flemin.

Han vurderer, at produktionen af fjerkrækød vil stige stærkt.

- Det vil formentlig kun være et spørgsmål om tid, før produktionen af fjerkræ i verden vil overstige svinekødsproduktionen, lød det.

Flere svin

Den aktuelle udvikling i Asien vil føre til en stigende svineproduktion i Europa, hvor slagtningerne er faldet med 1,1 procent det seneste års tid. Vi vil dog ikke se en voldsom stigning i produktionen, dels fordi europæerne også bøvler med svinepest, dels fordi det i dag er sværere for producenterne at åbne for mere produktion set i forhold til gamle dage, hvor produktionen kunne stige med både 5 og 10 procent, vurderede Karsten Flemin.

Om de gode tider fortsætter i flere år endnu, afhænger blandt andet af, om det lykkes at finde en vaccine mod afrikansk svinepest.

- Det kan slutte den dag, man finder en vaccine, lød det fra analytikeren.

morten@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 33

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.
Side 1 af 1774 (35468 artikler)Prev1234567177217731774Next