Der skal sættes massivt ind mod rotter

Smågriseproducent Dennis Lauridsen, Sdr. Sig ved Varde, hader rotter og har efter et massivt angreb på ejendommen nu fået en fast aftale med Ewers Skadedyr.

Sommeren er blevet afløst af efterår og regn. Så nu myldrer rotterne frem og vil indendørs.

For 36-årige Dennis Lauridsen, Sdr. Sig ved Varde, er det dybt ubehageligt. Han kan simpelthen ikke lide rotter og hvad, de fører med sig:

- Jeg har for et par år siden købt en ejendom, som havde stået tom i et halvt år, og så kunne vi se, at der var rotter overalt. Overalt. I alle bygninger og i stuehuset. Jeg får kuldegysninger af at tænke på det, og vi gjorde da også alt, hvad der stod i vores magt for at bekæmpe dem, siger Dennis Lauridsen.

Resolut og effektiv indsats

Han har fået Ewers Skadedyr, som er en afdeling i korn- og foderstoffirmaet Brødr. Ewers A/S, til at få ryddet bygningerne for rotter, og efter en resolut og effektiv indsats af selskabet er han nu gået i gang med at tætne huller og renovere blandt andet med ny isolering:

- De ødelægger alt. Det værste er elektriske ledninger, og det allerværste er, at de bringer sygdomme med sig. Vi har en SPF-besætning, og vi frygter at få besøg af rotterne. Både dyr og mennesker på landbruget føler ubehag ved rotter, siger Dennis Lauridsen.

Løb foran mejetærskeren

Nu har han lavet en fast aftale med Ewers Skadedyr, så det sikres, at rotterne ikke længere kan invadere ejendommene:

- Jeg frygtede det værste allerede i sommer, da rotterne løb foran mejetærskeren under høst. De kom nede fra vandløbet og havde kronede dage med mildt vejr og masser af føde. Nu ser jeg, at de ikke blev derude, men er søgt herop. Det mildere vejr betyder, at det er nødvendigt at gøre en indsats for at forebygge også fremtidige angreb af rotter, og derfor er jeg godt tilfreds med at have en fast aftale med Ewers Skadedyr, siger Dennis Lauridsen.

Han driver en smågriseproduktion med 500 søer og eksport til Polen samt dyrker 200 hektar med kartofler, frø til DLF og korn. Kartoffelproduktionen omfatter 45 hektar med læggekartofler, spisekartofler og snart også industrikartofler og sker i samarbejde med driftslederen på ejendommen.

Ewers: Vi får travlt frem til jul

Salgskonsulent i Ewers Skadedyr, Frede Hansen, fortæller, at rotterne har kronede dage igen i år:

- De kommer frem, når de første efterårsdage viser sig. Jo tidligere vi får et vejrlig med regn og kulde, jo tidligere søger rotterne ind i bygningerne, og i perioden frem til jul bliver der travlhed i afdelingen, siger han.

Han fortæller, at et rottepar i løbet af et år kan blive til 800 rotter, og betingelserne har været gunstige i år.

- Når vi får en opgave, sætter vi hurtigt og massivt ind med rottebekæmpelse, så vi er sikre på, at hele ejendommen kan erklæres fri for rotter. De skal slås ihjel, så vi kan få ro på. Derefter kan vi komme i gang med arbejdet med at sikre mod rotter i fremtiden.

God kontakt til de ansatte

- Vi kontakter altid landmanden, inden vi kommer til ejendommen, og vi drager fordel i vores arbejde af tæt kontakt til landmanden og de ansatte. De kender forholdene på stedet og kan hjælpe til med at gøre rottebekæmpelsen effektiv, siger Frede Hansen.

- Jeg oplever, at flere og flere laver en aftale med os. De er tilfredse med, at vi er konsekvente i indsatsen, og at de kan se resultater af vores arbejde. Det er en billig forsikring mod at få besøg af ubudne gæster. At have rotter i stalden er ikke særlig rart, og derfor skal der gribes resolut ind. Det gør vi, siger Frede Hansen.

cab

Læs også