Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

Omkring 150 biler lagde vejen forbi, da Flemming Jørgensen, Kjeldbjerg Økogrise ved Skive, forleden havde inviteret til Drive-in Sofari, nu hvor det oprindeligt planlagte Sofari-arrangement var aflyst på grund af corona.

Ruten gav mulighed for at følge griselivet på nærmeste hold ud gennem bilruden via en rute, som bød på en kilometer langs farefoldene ud til vejen og en cirka ligeså lang sløjfe ind over markerne, som man kunne tage alt efter hvor øm, man var over sin bil.

- Jeg tror, gæsterne i gennemsnit brugte omkring en halv time på at køre ruten igennem, men der var også nogle som holdt i meget lang tid og betragtede smågrisene, fortæller Flemming Jørgensen, der betegner dagen som en succes over al forventning.

- Det fungerede rigtig godt, og jeg fik også kun gode og glade kommentarer fra de folk, jeg snakkede med derude. Så når omstændighederne var, som de var, var det et rigtig godt alternativ til den traditionelle Sofari, siger landmanden, der også kunne se dagen foregå i vejr, der indbød til at blive siddende i bilen.

På grisenes præmissser

Kjeldbjerg Økogris har 200 søer og producerer cirka 5.500 økologiske slagtegrise om året. Efter 15 år med konventionel svineproduktion lagde Flemming Jørgensen i 2017 driften om til økologi. En beslutning, han synes, har været god for både dyr og mennesker.

- Vi nyder at komme i marken hver dag og se, hvordan grisene udlever deres naturlige adfærd – tidligere passede vi grise på vores præmisser, nu passer vi dem på deres. Det vil jeg gerne dele med danskerne, siger Flemming Jørgensen.

De besøgende kunne både se vand- og fodervogne køre rundt på markerne, mens der også blev langet en pose med informationsmateriale om økogrise, opskrifthæfter og en pixibog til børnene ind gennem vinduet.

Traditionel Sofari blev aflyst

Randi Vinfeldt er formand for foreningen FØKS, der står bag Sofari, og hun er ærgerlig over, at det i år ikke var muligt at holde det traditionelle Sofari – som ellers har kørt hvert år siden 2010.

- Men fra cirka 1. september bliver det på de sociale medier muligt at komme helt tæt på de økologiske grise, når FØKS lancerer en ny digital indsats om de økologiske grise. Og så håber vi, at rigtig mange danskere til næste år, når verden forhåbentlig igen er mere normal, kommer til Sofari den sidste søndag i maj, siger Randi Vinfeldt.

Læs også

Avlsselskab: Lad soen gøre arbejdet
Undersøgelse: Coliprotec har en gavnlig effekt mod fravænningsdiarré
Kort nyt til svineproducenter
Perspektiver i naturlig kilde til D3-vitaminer
Flere veje til et reduceret klimaaftryk i svineproduktionen
Håber på et løft efter sommerferien: Danish Crown sænker grisenotering med 20 øre