bannerPos

Høj egenfravænning med optimal sofodring

Johan Zier Olsen byggede et nyt so-anlæg til 1.450 søer ved Nakskov i 2018 og valgte i den forbindelse at installere BoPils MamaDos system i samtlige farestier. Foto: BoPil

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
15-01-2020 09:04
En svineproducent på Lolland har opnået højere mælkeydelse og egenfravænning med BoPils MamaDos system.

Igennem de sidste tre måneder har svineproducent Johan Zier Olsen ved Nakskov opnået en gennemsnitlig egenfravænning på 14,0 smågrise. Det flotte resultat er opnået uden mælkeanlæg og er alene opnået via optimal fodring af soen. Søerne ved Johan Zier Olsen fodres individuelt og automatisk fem gange dagligt. Det meddeler BoPil i en pressemeddelelse.

- Vi oplever, at det har en stor effekt på søernes pasningsevne, når vi fodrer vores søer i farestalden hyppigt og i små portioner. Søerne har fået et langt højere ydende yver, og jeg kan uden bekymring lægge 16 smågrise ud ved hver so, udtaler Johan Zier Olsen.

Johan Zier Olsen byggede et nyt so-anlæg til 1.450 søer ved Nakskov i 2018 og valgte i den forbindelse at installere BoPils MamaDos system i samtlige farestier.

Mere mælk – højere vægt

MamaDos tillader individuel fodring af soen i farestien via foderkurve. Den individuelle fodring kombineret med muligheden for at fodre i mange små portioner a 100 gram ad gangen, animerer soen til at komme op at stå i 25-30 minutter ad gangen. Blodtilførsel til de bagerste mælkekirtler påvirkes dermed positivt, og den bedre ydelse gør, at muligheden for at lægge flere grise til soen opstår.

Den øgede mælkeproduktion betyder desuden, at grisene har en højere fravænningsvægt. Hos Johan Zier Olsen ligger den på 4-500 gram pr. gris.

Færre ihjellagte

- Antal ihjellagte er også reduceret, da vi tydeligt ser, at smågrisene søger over i hulen, samtidigt med at den liggeflade, hvor soen lå, falder i temperatur. Vi får dermed alle fordelene ved, at søerne kan passe sine egne grise, uden at vi skal investere i et mælkeanlæg, og tilmed opnår vi færre ihjellagte pattegrise, fortæller Johan Zier Olsen.

BoPil oplyser, at de siden sommeren 2019 har installeret og planlagt installeringen af MamaDos i cirka 1.200 farestier fordelt på fire bedrifter.

cab

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Tvivl om Kinas intentioner

Fase 1 i en ny handelsaftale mellem USA og Kina indebærer, at Kina skal fordoble deres import af amerikanske afgrøder i forhold til, hvad der blev importeret inden handelskrige brød ud for nu godt to år siden. Men der hersker tvivl om, hvorvidt Kina vil leve op til aftalen.

Hvorfor dykker rapsprisen

Rapsprisen har i denne uge taget et stort ryk ned. Ikke fordi det ser godt ud for situationen med rapsfrø i Europa. Derimod skyldes prisfaldet en prissvag palmeolie og svaghedstegn i den konkurrerende sojaolie. Selvom rapsen kan falde yderligere i pris, er nedturen dog næppe langvarig.
Side 1 af 1747 (34925 artikler)Prev1234567174517461747Next