bannerPos

Høj egenfravænning med optimal sofodring

Johan Zier Olsen byggede et nyt so-anlæg til 1.450 søer ved Nakskov i 2018 og valgte i den forbindelse at installere BoPils MamaDos system i samtlige farestier. Foto: BoPil

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
15-01-2020 09:04
En svineproducent på Lolland har opnået højere mælkeydelse og egenfravænning med BoPils MamaDos system.

Igennem de sidste tre måneder har svineproducent Johan Zier Olsen ved Nakskov opnået en gennemsnitlig egenfravænning på 14,0 smågrise. Det flotte resultat er opnået uden mælkeanlæg og er alene opnået via optimal fodring af soen. Søerne ved Johan Zier Olsen fodres individuelt og automatisk fem gange dagligt. Det meddeler BoPil i en pressemeddelelse.

- Vi oplever, at det har en stor effekt på søernes pasningsevne, når vi fodrer vores søer i farestalden hyppigt og i små portioner. Søerne har fået et langt højere ydende yver, og jeg kan uden bekymring lægge 16 smågrise ud ved hver so, udtaler Johan Zier Olsen.

Johan Zier Olsen byggede et nyt so-anlæg til 1.450 søer ved Nakskov i 2018 og valgte i den forbindelse at installere BoPils MamaDos system i samtlige farestier.

Mere mælk – højere vægt

MamaDos tillader individuel fodring af soen i farestien via foderkurve. Den individuelle fodring kombineret med muligheden for at fodre i mange små portioner a 100 gram ad gangen, animerer soen til at komme op at stå i 25-30 minutter ad gangen. Blodtilførsel til de bagerste mælkekirtler påvirkes dermed positivt, og den bedre ydelse gør, at muligheden for at lægge flere grise til soen opstår.

Den øgede mælkeproduktion betyder desuden, at grisene har en højere fravænningsvægt. Hos Johan Zier Olsen ligger den på 4-500 gram pr. gris.

Færre ihjellagte

- Antal ihjellagte er også reduceret, da vi tydeligt ser, at smågrisene søger over i hulen, samtidigt med at den liggeflade, hvor soen lå, falder i temperatur. Vi får dermed alle fordelene ved, at søerne kan passe sine egne grise, uden at vi skal investere i et mælkeanlæg, og tilmed opnår vi færre ihjellagte pattegrise, fortæller Johan Zier Olsen.

BoPil oplyser, at de siden sommeren 2019 har installeret og planlagt installeringen af MamaDos i cirka 1.200 farestier fordelt på fire bedrifter.

cab

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next