Kig ind i stald til 3.000 slagtesvin
Fredag den 1. februar inviterer Kjargaard Byg til åben stald i et nyt slagtesvineafsnit med gyllekøling. Dermed kan i alt 20.000 grise årligt færdigproduceres på Søndergården ved Terslev.

Fredag den 1. februar er der lejlighed til at studere denne nye slagtesvinestald – bygget i forlængelse af dem gamle (skimtes i baggrunden) – på Søndergården ved Terslev. Foto: Jesper Hallgren
På Søndergården ved Terslev nær Haslev har svineproducent Kaj Rasmussen i en stald fra 2005 stipladser til 2.000 slagtesvin. Først i februar står et nyt staldafsnit, indrettet på fuldstændig samme måde, klar med plads til 3.000 slagtesvin.
- Det er jo ingen grund til at ændre på noget, som fungerer godt, understreger den østsjællandske svineproducent, som med udvidelsen nu kan huse hele sin årsproduktion på de i alt 20.000 smågrise fra de 600 søer på Ørslevgård i Ørslev, fem kilometer borte.
Hidtil er omkring 6.000 grise solgt som smågrise, mens andre 6.000 er blevet færdigproduceret til slagtning på Danish Crown i Ringsted i en lejet slagtesvinestald.
Gyllekøling med overskudsvarme
Eneste større forskel i forhold til den eksisterende stald er Klimadan gyllekølingen, som har været et krav for at kunne nedbringe ammoniakfordampningen og lugten med 20 procent.
Imidlertid vil kun otte procent af varmen, som udvindes fra gyllen, kunne udnyttes i det eksisterende og det nye staldanlæg. Derfor sender en tørkøler desværre den resterende varme ud til gråspurvene, som Kaj Rasmussen udtrykker det.
Som i den nuværende stald, er der plastinventar, denne gang leveret af Paneltim Agro, ligesom der er installeret Skiold vådfodringsanlæg og ventilation fra Skov. Stalden på i alt 2.520 kvadratmeter er opført i totalentreprise af Kjargaard Byg A/S fra Ikast.
For alle interesserede bliver der mulighed for at besigtige den nye slagtesvinestald på Søndergården ved Terslev, når Kjargaard Byg i samarbejde med bygherre inviterer til åben stald fredag den 1. februar fra klokken 10 til 15, og traditionen tro serveres der varme pølser.
Læs mere i LandbrugØst i uge 5, der udkommer tirsdag den 29. januar, men allerede fra lørdag den 26. januar kan ses på landbrugoest.dk.