Der er nu for første gang sat en konkret pris på skoves herlighedsværdi, og den viser, at der er gode grunde til at anlægge skov, både når man ser på livskvalitet, men også økonomisk.
Det skaber værdi både i livskvalitet og økonomisk, at blive småskovejer. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse, der er lavet af Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet.
Her har man ved hjælp af store datasæt kunnet skære andre faktorer fra og vise, at privat skov har en positiv betydning for salgsprisen af en landejendom.
Højere pris for ejendom med skov
Undersøgelsen viser en markant forskel i prisen på landejendomme med og uden skovarealer over en halv hektar. Værdien øges med 25.000-75.000 kroner pr. hektar privat skov. Og det er vel at mærke en værdi, der rækker ud over indtjeningsmuligheder ved fx jagt og tømmer.
- Faktisk viser tallene i vores studie, at uanset om der er tale om en lille eller en lidt større skov, så er salgsprisen præget af en værdi, som må tillægges ejerglæde ved skoven, altså den her oplevede herlighedsværdi. Vi har ikke alle skovstørrelser i undersøgelsen, men ud fra de data vi har, så ser det ud til at værdistigningen følger skovens størrelse. Jo mere desto bedre, siger Marie Lautrup, der står bag undersøgelsen.
Ved hjælp af store datasæt har hun sammen med sine kollegaer kunnet udelukke andre karakteristika ved landejendomme som kan forklare øget værdi og dernæst også trukket skovens potentiale som indtjeningskilde via fx skovdrift og udlejning til jagt ud af ligningen.
- På den måde har vi isoleret den her immaterielle herlighedsværdi af private skove helt konkret i kroner og ører, lyder det fra forskeren.
Hun håber resultaterne kan bruges af myndigheder og lovgivere til at fokusere statslig støtte og incitamenter til etablering og bevarelse af privat skov. For eksempel kan resultaterne bruges til at fremskynde almindelige menneskers indsats med øge Danmarks skovareal, fordi etablering af småskov er en god investering.
Skovene indtager den suveræne førsteplads som mål for friluftsliv gennem de seneste 30 år, trods mange andre nye fritids- og oplevelsestilbud.