Hos Gangergaardens Maskinstation i Høng vil det ikke gøre indehaver Joakim Gangergaard noget, hvis høsten falder tidligt i år.
MASKINSTATION Et gammelt ordsprog siger, at man høster, som man sår. Men vedkommende, der var ophavsmand til det mundheld, har nok næppe tænkt på, at det er vigtigt at få høsten tidligt i hus, så man kan komme i gang med den næste sæson.
Sådan er til gengæld oplevelsen for Joakim Gangergaard og kollegaerne i Høng mellem Slagelse og kalundborg, hvor man finder Gangergaardens Maskinstation. For det kan skabe udfordringer, hvis man er nødt til at koncentrere sig om mere end én hovedopgave af gangen.
- Hvis der er to sæsoner, der lapper over hinanden, kan det give udfordringer, både i forhold til maskiner, men også i forhold til medarbejdere, siger Joakim Gangergaard til avisens udsendte i Gangergaardens frokoststue.
- Det kan være på forskellige tidspunkter om året. Hvis vi ikke helt er færdige med at høste, inden vi skal i gang med at så, eller med at snitte majs, samtidig med vi skal i gang med at presse halm, giver det udfordringer. Men bare man kan nå at blive færdig med en sæson, inden man skal i gang med den næste, kører det fint, siger han.
- Hvis vi ikke helt er færdige med at høste, inden vi skal i gang med at så, eller med at snitte majs, samtidig med vi skal i gang med at presse halm, giver det udfordringer.
Joakim Gangergaard
Klimaforandringer påvirker
De meget forandrede klima- og vejrbetingelser for markarbejde mærker han og kollegerne til. Blandt andet har de meget milde og våde vintre haft betydning for, hvilke opgaver den vestsjællandske maskinstation ellers kan håndtere.
- Det er en udfordring, hvis det bliver vådt alle vegne, når vi skal snitte majs og tage roer op, og det er totalt bundløst derude. Det giver da en væsentlig større udfordring, og det giver også mindre indtægter om vinteren. Hvis vi slet ikke får vintervejr, har vi ikke det store at lave, siger han og fortsætter:
- Normalt har vi en masse vintertjenester, blandt andet for kommunerne, men det har vi ikke haft i de seneste to år. Derfor er det da trist, hvis det går den vej.
Vand i 11. time
Til gengæld var Joakim Gangergaardhan og kollegaerne glade, da den meget våde vinter var slut i år. Men det var også en speciel oplevelse, mener han.
- Det gik lige fra den ene yderlighed til den anden. Fra at jorden var totalt bundløst ind i marts, og så til at der ikke kom en dråbe vand i april. Det var et meget specielt forår. Jeg kan da ikke mindes, at vi har haft en så tør april i hvert fald.
Han vil ikke spå om, hvornår det for alvor bliver høsttid i Danmark. Markerne ser dog i skrivende stund fornuftige ud, påpeger Joakim Gangergaard.
- Heldigvis fik vi da noget vand i 11. time, og lige nu synes jeg, at der står fornuftige afgrøder derude. Men det er for tidligt at sige lige nu, om det bliver en tidlig eller en sen høst. Det kan hurtigt ændre sig, hvis der kommer meget regn, siger Joakim Gangergaard.
- Men, tilføjer han, grund af den milde vinter, kunne man godt forestille sig, at det blev tidligt i år, og det ser også sådan ud lige nu. Og den milde vinter gør også, at afgrøderne hurtigt er kommet langt frem.
Nok at se til
Han og de 22 kollegaer får nok at se til i løbet af sommermånederne. Lige nu er det græshøst med wrap og stikning af græs samt de andre tradionelle opgaver som gyllekørsel, radrensning og sprøjtning, der er fokus på.
Men forud for årets høst har maskinstationen allieret sig med Brødr. Ewers, og skal lægge plads til korn på matriklen.
- Vi får indvejning af korn og raps her på stedet. Og på sigt er det også meningen, at vi skal have lavet oplagring af gødning i løs vægt, lyder det fra Joakim Gangergaard, der overtog chefrollen på maskinstationen fra sin far i 2008. Faderen passer nu i stedet familiens landbrug.
- Han står for alt, hvad der hedder markplaner, gødnings- og sprøjteplaner og det daglige, og han har et par stykker til at hjælpe sig med det, og så assisterer vi selvfølgelig med maskinstationsopgaver, når der er behov for det, lyder det slutteligt fra Joakim Gangergaard.