God udvikling med Steketee-redskabsstyring

Det er snart fire år siden, at Johs. Mertz begyndte at udbyde Steketee redskabsstyring til brug for blandt andet økologibrug, rækkerensning og sprøjtning.

Løsningen med de fire hjul gør, at der ikke bliver lavet så dybe spor i marken.
Det går godt med salget af Steketee-redskaber hos Johs. Mertz, fortæller Kurt Ødegård, som påpeger, at redskabsrammen har klare fordele for økologer.

Der er en rivende udvikling i gang inden for mekaniske løsninger på markerne med robotteknologi, rensere og redskabsrammer, og det mærkes også hos Johs. Mertz, der blandt andet forhandler Steketee redskabsrammer og rensere. 

Firmaet – med afdelinger i Sydsjælland og på Lolland-Falster – har haft forhandlingen af maskiner fra hollandske Steketee i mange år, og et kig på Steketee EC redskabsrammen afslører, at der også efter lanceringen er sket ting og sager.

- Det går godt med den del af vores forretning. Der er jo sket en udvikling i løbet af de seneste år. Det gælder blandt andet løftekapaciteten, men også hjul og den styreskive, vi bruger, i stedet for at det hele er i liften, siger Kurt Ødegård fra Johs Mertz.

Ingen dybe traktorspor

Og de modifikationer, som redskabsrammen har været udsat for, har haft en vis betydning, påpeger han.

- Når man kører med redskaber, så lægger den vægten på redskabsstyringen og ikke over på traktoren. Og det gør, at hvis det er noget tungt, man kører med efter den aktive redskabsstyring, så får man ikke lavet så dybe traktorspor, siger Kurt Ødegård og fortsætter:

- Samtidig ved vi også, at når noget tungt hænger i liften, så kan traktoren vibrere fra side til side. Det gør den jo ikke, når den kører på hjulene. De tager alle de ujævnheder, der kommer fra redskabet.

Stabilitet et nøgleord

De omstændigheder betyder blandt andet, at redskabsstyringen er meget stabil at køre med, fordi den kører på fire hjul med styreskive i midten. Hjulene kan i sig selv godt holde styringen.

For økologer byder en Steketee-løsning på klare fordele, oplyser Kurt Ødegård.

- Typisk kører redskabsstyringer med to rulleskær nede i marken, og det kan betyde, at man får brækket mellemafgrøder op. Det undgår man, når man har hjul ovenpå marken, forklarer han

- Samtidig, tilføjer han, laver de ikke så dybe spor. Når en økolog kører med rækkerenser, kører han jo mange gange over sine arealer, så der vil altid komme nogle temmelig dybe traktorspor, og det undgår man på den her måde.

Nem styring

Steketee EC-redskabsrammen kan styres ved hjælp af kamera, GPS eller med joystick. Det øger attraktiviteten på produktet, vurderer Kurt Ødegård.

- Så kan man selv styre redskaberne. På den måde kan man bruge den samme redskabsramme til at så med, og bagefter køre med en rækkerenser, eller hvad man måtte ønske, lyder det fra ham. 

Den GPS-aktiverede styring betyder, at koordinaterne man bruger redskabsrammen på, bliver gemt, så man senere kan finde de samme rækker, hvis man vil rense, sprøjte eller andre ting.

Læs også